Introduction

Often, we have plenty of things or our agenda to work on during a business day. This can range from networking drinks, to important meetings, workshops, one-on-one meetings with your manager, … and in the meantime, work should be done as well of course. However, from my own personal experience, I noticed that these ‘events’ became more important than doing actual work. I had to find a way to increase my productivity. After aligning with Renaud Careme, experienced (Agile) trainer, we created a plan of action to improve efficiency and become happier at work. I call it ‘the inverted day’ as your starting point is not the morning, but the end of your day.

Continue reading Increase productivity by inverting your day: method to work smarter

De Bitcoin prijs gaat momenteel sterk naar omhoog. Je hoort ook zeer frequent over Bitcoin op het nieuws en het betaalmiddel is zelfs het gespreksonderwerp op kantoor tijdens de koffiepauze. Kortom, Bitcoin staat in de spotlights en ook naar de toekomst toe lijkt de digitale munt niet te stoppen. Maar je vraag je misschien nu af: hoe koop ik Bitcoins met mijn Euro’s? Continue reading Hoe koop ik Bitcoins? Stap-voor-stap uitleg

Introductie

Een bankrekening kost vaak een aantal euro’s per maand. Toch zijn er ook Belgische banken die een gratis zichtrekening aanbieden aan klanten. Voor het grootste deel van de mensen is een gratis zichtrekening voldoende om hun bancaire noden in te vullen.

Onlangs zocht ik zelf ook naar een gratis zichtrekening. Tijdens mijn zoektocht werd bevestigd wat ik vermoedde: niet elke gratis zichtrekening is dezelfde. Soms zitten er addertjes onder het gras, zoals een verschil in dienstverlening, kosten voor buitenlandse geldafhalingen of betalend cash afhalen bij andere banken.

Tijd dus om een overzicht te geven van een aantal online zichtrekeningen en hun voor-en nadelen die écht volledig gratis zijn.

Zichtrekeningen vergelijken

De zichtrekeningen die de banken aanbieden vergelijk ik op basis van een aantal parameters.

Kostprijs
De kostprijs is in deze vergelijking de belangrijkste parameter. Ik ga uit van gratis rekeningen; indien de zichtrekening toch geld kost, dan staat het jaarlijks te betalen bedrag er bij.

Mobiele applicatie
Het tweede aspect die ik belangrijk vind om op te nemen is het bestaan van een mobiele applicatie om je rekeningen te raadplegen.
Ik geef ook wat algemene informatie over de applicatie: bijvoorbeeld wat betreft het besturingssysteem of de rating in de Apple App Store of Google Play Store.

Voordelen en nadelen
Elke zichtrekening heeft zijn specifieke voordelen en nadelen die de moeite waard zijn op te nemen in de vergelijking.

Gratis zichtrekening

Hieronder een lijst van Belgische banken die een gratis zichtrekening aanbieden.

BankAccountStart
Hello bank!

Hello / Hello4You
Eenvoudig gratis aan te vragen via de website
Beobank

Go zichtrekening
Je moet een afspraak maken in een kantoor om de rekening te kunnen openen
ING

 

Lion Account
Volledig online aan te vragen zonder naar een kantoor te moeten gaan.
BelfiusPulse White
Enkel gratis het eerste jaar indien je jonger dan 29 jaar bent

1. Hello bank! Hello4You

Hello bank! is onderdeel van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België. Hello bank! is gericht op jongeren, maar is open voor iedereen van alle leeftijden.

 1. Gratis zichtrekening, geen verdoken kosten of verplichtingen.
 2. Tot gratis 2 bankkaarten, dus ideaal om te gebruiken als koppel of in een gezin.
 3. Hello bank! heeft een mobiele applicatie voor Android en iPhone/iPad (iOS), of via de website.
 4. Contacteer het Hello Team tijdens weekdagen van 7u tot 22u en zaterdag van 9u tot 17u via 02 433 41 41.

Open je de gratis zichtrekening van Hello bank!, dan krijg je 50 euro cash. Je opent het eenvoudig helemaal online, dus je hoeft niet langs een kantoor te gaan.

2. Beobank Go Zichtrekening

Beobank is gekend als online bank en hun ‘Go Zichtrekening’ is volledig gratis.

 1. Een mobiele applicatie is beschikbaar voor zowel Android toestellen als iOS toestellen zoals de iPhone of de iPad.
 2. Een gratis maandelijks rekeninguittreksel in elektronisch formaat.
 3. ‘Contactloos’ betalen met uw bankkaart: een snelle, eenvoudige en veilige manier om uw kleine uitgaven te regelen zonder uw bankkaart in de betaalterminal te steken.
 4. Je krijgt slechts 1 bankkaart, dus perfect voor individuen maar niet geschikt voor koppels bijvoorbeeld.

3. ING Lion Account

De ING Lion Account is ook een account met een gratis zichtrekening. Je kan de rekening meteen online openen, hiervoor vul je het online formulier in, vervolgens krijg je je card reader opgestuurd alsook je bankkaart(en).

 1. Via verschillende kanalen kan je je rekening consulteren en beheren: ING Smart Banking (iOS+Android), PhoneBank, Self’Bank en HomeBank.
 2. Gratis betalen of geld afhalen aan de automaten van alle banken in de eurozone.
 3. Mogelijkheid om 2 gratis bankkaarten te krijgen, één per titularis. Dit is echt ideaal voor koppels of gezinnen. Nog een extra kaart toevoegen kost 10 euro telkens.

4. Belfius Pulse

Het Belfius Pulse account kan je gratis aanvragen, zowel in een kantoor als online.

 1. Belfius heeft een aparte app voor smartphones en tablets, een goede mobiele ervaring dus.
 2. Volledig gratis rekening van Belfius, zonder kosten.
 3. Belfius heeft nog een groot aantal kantoren in België waar je terecht kan voor offline advies.
 4. Je kan geen kredietkaart extra aanvragen, ook niet voor een extra kost.

Welke gratis rekening heb jij? Is je plan het overstappen naar een andere bank; naar welke bank en waarom?

Indien je slachtoffer bent van een stroomonderbreking, dan heb je recht op een compensatie voor de geleden schade. Je hebt namelijk een volle frigo en diepvriezer bijvoorbeeld, of je kan geen koffie zetten ’s morgens. Je hebt echter slechts in bepaalde gevallen recht op een compensatie, dus de boodschap is even verder te lezen en te ontdekken wanneer je al dan niet recht hebt op een geldbedrag.

Eandis

In België is het Eandis (Elektriciteit, Aardgas, Netten en DIStrubutie) die de netbeheerder is in meer dan 200 gemeenten in Vlaanderen. Zij voeren onder meer werken uit op de elektriciteitsnetwerken (kabels en leidingen).

Voorwaarden voor een compensatie

Zoals ik in de introductietekst heb vermeld, kan je niet zomaar meteen aanspraak maken op een compensatie vanaf dat er een stroomonderbreking is.

 • Je hebt slechts recht op een forfataire vergoeding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • Je bent een huishoudelijke klant met laagspanning
  •  De onderbreking was niet gepland. Dus als er geplande werken zijn en er is hierdoor een stroomonderbreking, dan kan je geen aanspraak maken.
  • Je krijgt 35 euro indien de ongeplande stroomonderbreking ten minste 4u lang aanhoudt.
  • Je krijgt vervolgens 20 euro hier bovenop voor elke 4 uur extra onderbreking.
  • In de decretaal bepaalde winterperiode verdubbeld dit bedrag.
 • Je bent een huishoudelijke klant met een hoogspanningsaansluiting
  • Bekijk je contract om de voorwaarden te achterhalen in welk(e) geval(len) je al dan niet een compensatie kan verkrijgen.

De aanvraag indienen

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je een aanvraag indien. Best doe je dit via de website van Eandis via klachten pagina van Eandis.
Een andere mogelijkheid is om te bellen naar 078 35 35 34 of via een kantoor van Eandis in jouw buurt.
Eenmaal je aanvraag is toegekomen bij Eandis, onderzoeken zij of je wel degelijk voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt normaliter via een brief of per e-mail een referentienummer van je aanvraag tot vergoeding. Eandis belooft binnen de 60 dagen een antwoord te geven op je aanvraag.

Goedkopere elektriciteit

Veranderde jij afgelopen jaar van elektriciteitsleverancier? Indien niet, dan raad ik je aan mijn artikel te lezen over veranderen van energie leverancier om geld te besparen op je volgende factuur. Je kan namelijk zeer eenvoudig (en gratis!) overstappen naar een andere leverancier, zodat je minder betaalt voor hetzelfde product.

Je krijgt van je werkgever ecocheques. Mooie extra, want zo krijg je tot 250 euro per jaar als extra voordeel. Je betaalt er bovendien geen belastingen of sociale bijdragen op. Maar dan komt de vraag: wat te doen met echocheques? In deze blogpost geef ik je een aantal opties om toch van je ecocheques af te geraken (Sodexo, Edenred). Continue reading Zo geraak van je ecocheques af

Elk huishouden heeft nood aan gas en/of elektriciteit. Je gebruikt het om je huis te verwarmen, om je lampen te laten branden, om een douche te kunnen nemen… Daarom is het zeker interessant om eens te prijzen te vergelijken. Want zonder je het weet, betaal je mogelijk vandaag te veel geld. Wanneer je naar de supermarkt gaat en je koopt een brood, dan kan je nog argumenteren dat dit brood minder goed smaakt dan een brood van bij de bakker. Maar bij elektriciteit en gas is het tegendeel waar: een kilowattuur (kWh) van de ene leverancier is exact dezelfde als een kWh van een andere leverancier. Wie wilt er nu niet de goedkoopste energieleverancier van België?

Continue reading Veranderen van energieleverancier en minder betalen

As a digital management trainee at ORMIT, I work on digital projects at BNP Paribas Fortis, Belgium’s biggest bank. This bank realises the world is changing fast and the digital revolution is a fact. As such, BNP Paribas Fortis uses the scrum framework instead of waterfall in order to quickly develop new applications. While I have not yet worked in an agile team, I did receive the chance to take the Professional Scrum Master I assessment from scrum.org. Here are my experiences while preparing for the test and some tips that may help you pass this test successfully. Continue reading Experiences and tips: Professional Scrum Master (PSM I) Assessement

Belgium recently faced terrorist attacks in Brussels; the Brussels bombings received international media coverage and greatly impacted our society. However, it is not only our physical security we should be worried about. Online security threats, from any source, can be just as harming or arguably even worse. Continue reading Belgian administrations and SSL – 2016

I thought it would be fun to think back and list all of the smartphones I had in the past. Well… my first mobile phones can rather be categorised as ‘dumb’ phones (officially, they are called feature phones). Smartphones are part of everyday life now for most of us now and that’s largely due to the price-performance improvements of these devices. We are connected all the time and it’s the smartphone that is the enabler.

Continue reading My (dumb and) smartphone history

Personal blog and website