Aanvragen studietoelage

Heb ik recht op een studietoelage?

Zeker niet iedereen heeft recht op een studietoelage. Vooraleer je in aanmerking komt voor een studietoelage zal je eerst moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze zijn soms verschillend per onderwijsniveau. De meest belangrijke voorwaarden zijn de nationaliteitsvoorwaarden (je bent Belg), de financiële voorwaarden (als je te veel verdient, dan kom je niet in aanmerking) en ook de pedagogische voorwaarden.

Indien je recht hebt op een toelage en je dossier is volledig, dan ontvang je twee maanden na je aanvraag een bevestiging en de studiebeurs. Indien je een onvolledig dossier hebt of er wordt getwijfeld dan kan dit langer duren.

Vermits het berekenen of je recht hebt of niet op een studie toelage afhangt van meerdere condities en voorwaarden, is het een goede zet om contact op te nemen met de diensten van ABVV-jongeren.

Hoeveel bedraagt de studietoelage?

Studietoelage Kleuteronderwijs

Het kleuteronderwijs heeft een vast bedrag, namelijk 85.12 euro, voor elke kleuter.

Studietoelage Lager onderwijs

Ouders met kinderen in het Lager onderwijs kunnen een steun van 95.76 euro tot 143.64 euro verwachten indien hun kind in aanmerking komt. Dit bedrag hangt af van tal van voorwaarden.

Studietoelage Secundair onderwijs / Middelbaar

Bij het Secundair of Middelbaar onderwijs hangt het bedrag af of je voltijds, deeltijds of op internaat bent.
Een voltijds student Secundair onderwijs zal minstens 119.26 euro ontvangen. Ben je op internaat, dan kan dit oplopen tot een maximum van 1052.88 euro per kind.
Dit maximum kan nog naar omhoog indien de leerling een zevende jaar doet (vierde graad secundair onderwijs), gehuwd of zelfstandige is.
Deeltijdse studenten ontvangen een studietoelagen tussen 100.32 euro minimaal tot een maximaal bedrag van 300.95 euro.

Studietoelage Hoger onderwijs / Universiteit

De studietoelage bij studenten van het Hoger onderwijs liggen beduidend hoger vermits er meer kosten zijn (inschrijvingsgeld, meer en duurdere boeken, …). Een studiebeurs is vanaf 234.07 euro tot 2174.50 euro. Ben je op kot, dan kan wordt deze toelage opgetrokken tot 3622.42 euro.

ABVV-jongeren

ABVV-jongeren hebben hun eigen website die je kan bezoeken voor meer info. Ze organiseren ook zitdagen in verschillende regio’s. Zij kunnen je meer informatie verschaffen over studietoelagen en studiebeurzen voor het komende schooljaar.

Goed om weten: ABVV-jongeren kunnen ook ineens je aanvraag invullen.

 

Contact opnemen met de Vlaamse Gemeenschap
Afdeling Studietoelagen

Je kan zowel online een aanvraag indienen, dit kan via studietoelagen.be ofwel kan je ook per brief het Ministerie bereiken. Vergeet niet dat je moet beschikken over een kaartlezer (en een elektronische identiteitskaart) om gebruik te kunnen maken van de online diensten om je studietoelage aan te vragen.

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Studietoelagen
Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II-laan 15
1000 Brussel

Goed te weten in verband met studietoelagen

De meeste Hogescholen en Universiteiten zijn zelf ook goed geïnformeerd in verband met de aanvraag van een studietoelage of studiefinanciering. Indien je al weet naar welke school je kind zal gaan, kan je daar ook al eens navraag doen.
Heb je toch nog vragen in verband met de aanvraag van een studiebeurs, gelieven dan hieronder te reageren.

Join the conversation

7 Comments

 1. ik zit in belgie op school word bijna 18 en wil op mijn zelf gaan wonen. Ik heb geen inkomen hoe kan ik de studiebeurs aanvragen

 2. Mijn kleindochter van 16 overweegt om bij mij (haar oma) te komen wonen.Zij zit in t derde middelbaar ASO en is extern.
  Heb ik als alleenstaande , stempelgerechtigde,(pensioen in juli 2016) recht om studiebeurs voor haar aan te vragen?
  Indien ja, wat zou het bedrag dan zijn?
  Met dank bij voorbaat,
  M Rutten
  «redacted»
  Heusden-Zolder

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *