‘Aaah studeren…’, werkende mensen die het studentenleven achter de rug hebben of studenten die het nu volop beleven, velen zullen beamen dat het de mooiste en meest zorgeloze tijd van je leven is. Aan die mooie, boeiende en plezante ervaring zit natuurlijk wel een prijskaartje. Want student zijn, kost meer dan inschrijving en boeken alleen. Gelukkig bestaan er handige links naar websites die hierover veel info kunnen verschaffen. Wij bieden u de meest voordehand liggende informatie, zodat u een goed overzicht krijgt van de prijs.
Studiekosten bestaan uit meer dan je zou denken. Naast de kosten van boeken, cursussen, studiegeld en huurprijs voor kotstudenten, vullen vervoerskosten, voeding en kledij, sport, cultuur en sociale activiteiten het kostenplaatje aan. Gelukkig bestaan er middelen en tips om dat bedrag vaak aardig te doen slinken.

Inschrijvingsgeld

Gent, Leuven, Antwerpen en hun associaties, rekenen hetzelfde inschrijvingsbedrag aan voor een bacheloropleiding aan de universiteit. Op hun websites is goede informatie te vinden of u recht hebt op een verminderd tarief. Algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen beurstarief (80 euro), niet-beurstarief (578.7 euro) of bijna-beurstarief (340 euro). Soms wordt een eenmalige kost aangerekend bij eerste inschrijving.

Meer info vind je op
De website van de KULeuven en op deze link van de universiteit..
Aslook op de website van UGent.

Boeken

Op basis van steekproeven en boekenlijsten, ramen de universiteiten de aankoop van boeken en cursussen op een bedrag tussen de 300 en 500 euro en zo’n 100 euro bijkomend studiemateriaal.

Huurprijs op kot gaan

Pendelen of op kot, het verschil is ook merkbaar in de portemonnee. Universiteiten bieden vaak studentenkamers aan voor studenten die het financieel moeilijk hebben, maar ook anderen maken er kans op. Informeer je en schrijf je tijdig in, op jaarbasis kan het aardig wat schelen. In Leuven en Gent betaal je voor een gesubsidieerde kamer tussen 100 en 243 euro per maand, alle kosten inbegrepen. Huur je, zoals de meesten, een kamer bij particulieren, dan kom je al gauw op een bedrag van 260 tot 280 euro per maand of 370 voor een studio. Soms komen daar ook nog eens vaste kosten bij.

Veel Hogescholen en Universiteiten besteden hier veel aandacht aan vermits de kostprijs van een kot vaak onbetaalbaar is voor vele studenten. Op de websites van KULeuven en UGent kan je meer informatie vinden hieromtrent.

Vervoerskosten

Of je nu dagelijks of wekelijks pendelt naar je les, voor iedereen bestaan er oplossingen op maat. Hoe frequenter je het openbaar vervoer gebruikt, hoe minder je betaalt per rit. Bereken het zelf voor de trein op de website van de NMBS of met de bus op de website van De Lijn. Studentensteden zijn vaak groot en dichtbevolkt, daarom is de fiets vaak het handigste, goedkoopste en snelste vervoersmiddel.

Overige kosten voor een student

Hoeveel geld je besteed aan kledij, voeding, sport, cultuur en sociale activiteiten hangt van je zelf af. Voor sport en cultuur kan je vaak aan je universiteit zelf terecht. Met de eenmalige aanschaf van een cultuurkaart (Leuven) of cultuurwaardebons (Gent) krijg je korting tot zelfs gratis toegang tot evenementen, voorstellingen en tentoonstellingen. Maar er is meer, je studentenkaart geeft je toegang tot studentenrestaurants in Leuven (Alma) en Gent, waar je voordeliger kan eten. Studentenvoorzieningen baten vaak zelf een bar uit en houden zo ook de kosten voor de studenten laag.

Kosten laten zakken?

Eerst en vooral geeft de Vlaamse Overheid studiebeurzen voor mensen die het financieel zwaarder hebben. (Meer informatie hieromtrent, zie de website van de Vlaamse Overheid – Onderwijs inzake studietoelagen).

Verder krijg je als student allerlei voordelen. Zelf zoeken en navragen, is goed voor je financiën. Een boekje met kortingsbonnen en tips van Guido kan je vaak via je studentenvereniging bekomen. Om je boeken tweedehands te kopen en verkopen kan je bij De Slegte terecht, of nog op vele websites als : tweedehandsboeken of nog op StuBooks vind je vaak hulp. Zelf een centje bijverdienen is het weekend of vakantie kan ook, zaken waar je rekening mee moet houden vind je op volgende website inzake de financiële kant van studenten. Goedkoper naar de cinema kan bijvoorbeeld door een ‘student card’ aan te vragen bij Kinepolis of je cinematicket bij de Alma aan te kopen. Zo kan je goedkoop op reis met je studentenvereniging en kan je bij de kapper vaak terecht voor een nieuwe snit aan studententarief. Even rondkijken en klikken levert tal van voordelen op.

Heb jij nog tips voor andere studenten om wat extra geld te besparen? Laat je horen door een reactie te plaatsen hieronder.

Join the conversation

3 Comments

    1. En nu willen ze het inschrijvingsgeld nog eens duurder maken ook. Toch vraag ik mij soms af waar al ons belastinggeld naar toe gaat.

      Bedankt voor de website tip, is ook een goeie site.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *