Draadloos internet (Wi-Fi) signaal versterken bij je thuis

Wi-Fi (ook wel gewoon ‘draadloos internet‘ genoemd) is één van de meest handige en meest belangrijke onderdelen bij het gebruik van een computer, maar helaas is het vaak ook de meest frustrerende. Als je draadloos internet signaal telkens weer zwak is en je traag internet hebt als gevolg, of andere draadloze internet problemen, dan kunnen volgende tien manieren je misschien wel helpen je internet te verbeteren.

10. Gebruik de laatste Wi-Fi technologieën

Één van de beste manieren om er zeker van te zijn dat je netwerk snel en betrouwbaar is, is het gebruik van recente hardware. Dit kan allemaal wat technisch beginnen worden, maar het komt er op neer dat er volgende technologieën bestaan: A, B, G en N. Deze eerste drie (A, B en G) zijn verouderd en traag. Wireless-N daarentegen geeft je de snelst mogelijke verbinding, die ook betrouwbaarder is en stabieler. Merk op dat je zowel een N router nodig hebt (indien je bij Belgacom of Telenet bent en je router komt van bij hen, dan zou dit het geval moeten zijn) als een N draadloze ontvanger op je computer.

9. Vind de perfecte plaats voor je router

Routers kunnen dan wel lelijk zijn soms, dat betekent niet dat je hem daarom moet verbergen achter de televisie of in de kelder. Wil je een goed signaal, dan kan je maar best je router ergens ‘open’ plaatsen, dus zonder obstakels (muren bijvoorbeeld) rondom het toestel. Richt de antennes verticaal en plaats de router zo hoog mogelijk. Afhankelijk van waar je het signaal nodig hebt zal je de plaats binnen je huis moeten kiezen waar je het toestel plaatst. Gebruik je zowat overal in je huis het draadloos internet, dan plaats hem dus best centraal.

8. Vind het juiste draadloos signaal

Als je (veel) buren hebt, dan kunnen hun routers jouw signaal verstoren waardoor de signaalsterkte verminderd. Draadloze routers kunnen op verschillende kanalen werken en jij wilt uiteraard op het kanaal werken waar er zo weinig mogelijk storing op zit (ook wel interferentie genoemd). Nu heb je twee opties, ofwel probeer je verschillende kanalen uit en evalueer welk kanaal de beste verbinding geeft, of je kan een tool gebruiken die voor jou het beste kanaal zal bepalen. Tegenwoordig vind je dergelijke tools voor je computer of zelfs je smartphone, gratis.

7. Verwijder storende apparaten

Andere routers zijn niet het enige dat je internet signaal kunnen verstoren. Draadloze telefoons, microgolf ovens en andere apparaten kunnen je signaal ook interfereren. Een dual band router kopen is een optie, maar dat is duur en het garandeert je niet dat je geen last meer zult hebben van de storende apparaten. Een betere optie is dus om eenvoudigweg de storende apparaten te verplaatsen, verder weg van de router. Of de router een andere plaats geven, weg van storende apparatuur.

6. Wi-fi dieven geen kans geven door betere beveiliging

Gebruik een wachtwoord voor je draadloze verbinding! Zonder wachtwoord kan iedereen zomaar gebruik maken van jouw internetverbinding. Gebruik dus een wachtwoord en zorg dat dit wachtwoord toch iets of wat moeilijk is om te raden ook. En bij het instellen van je wachtwoord kies je altijd beste WPA in plaats van WEP. De WEP technologie is eerder eenvoudig te kraken voor iemand met kennis van zaken.

5. Internet verslindende applicaties in de hand houden

Video’s bekijken, online games spelen, torrents downloaden, … Deze toepassingen hebben nood aan veel bandbreedte, waardoor andere gebruikers op dezelfde verbinding een veel tragere verbinding zullen hebben. Ben je met meerdere personen die van het internet gebruik maken, spreek dan af dat zeer zware toepassingen worden gebruikt als niemand anders van het internet gebruik maakt. Vaak zijn vooral de downloads de boosdoener.

4. Verbeter je signaal met doe-het-zelf trucjes

Vraag aan vrienden of familie hoe zij hun draadloos signaal verbeteren. Een gekend trucje is het gebruik van aluminiumfolie: hierbij bevestig je de folie in parabool vorm rond de router. Het resultaat is niet noodzakelijk fantastisch, maar met een beetje geluk verbeter je het signaal een beetje. En alle beetjes helpen. 🙂

3. Verander een oude router in een Wi-Fi versterker

Als echt niets lijkt te helpen, dan kan die oude router van op de zolder misschien wel hulp bieden. Het is mogelijk om deze te gebruiken als Wi-Fi versterker. Hiervoor moet je wel al wat kennis hebben van netwerken; dus een andere optie is om een ‘echte’ Wi-Fi versterker aan te kopen. Deze kosten wel al gauw even veel als een nieuwe router.

2. Herstart je router

Dit lijkt misschien zeer banaal – en dat is het ook – maar dit kan werkelijk helpen. Een router kan mogelijk oververhit zijn geraakt of de software heeft interne fouten. Het herstarten van de router of zelfs resetten van het toestel kan deze oververhitting stoppen alsook de eventuele softwarematige fouten oplossen.

Zie je dat het heropstarten van je router wel degelijk werkt, maar dat na enkele dagen/weken je terug een trage verbinding hebt dan kan je het volgende doen: sluit je router aan via een timer-stopcontact. Stel dan de timer in om elke x aantal dagen de stroom te verbreken. Op deze manier zal je router uitvallen en wanneer de timer terug aanspringt, zal deze terug herstarten.

1. Je router updaten naar de laatste versie

Sommige routers hebben gekende problemen en daarom werd er door de fabrikant nieuwe software voor geschreven. Misschien is je verbinding wel zo traag door een software fout. Om de nieuwe software te installeren, open je je browser en ga je naar 192.168.0.1 (dit adres hangt af van je router). Op de pagina die je nu ziet zal je, afhankelijk van je type model en het merk, een optie zien om de router te updaten naar de nieuwste versie. Je kan ook naar de website van de fabrikant gaan en daar de nieuwste versie downloaden en zelf installeren.

Een erg goede truc is het gebruik van een Wi-Fi repeater. Dit is een toestel dat je draadloos signaal van je router zal ‘herhalen’, waardoor je een sterk signaal hebt en een groter gebied kan dekken met je signaal. Hieronder enkele goede voorbeelden van Wifi repeaters.

Deze Wi-Fi versterker van TP-Link is zowat de sterkste op de markt, zeker een aanrader.

De Wi-Fi versterker van Belkin is compacter (en minder in bereik dan de TP-Link), maar ideaal voor in een appartement of kleinere woningen.

Fritz is een bekende naam als het gaat over Wi-Fi routers en versterkers, deze kon dus ook niet ontbreken in het lijstje met mijn aanbevelingen:

Enkele andere modellen die goed zijn beoordeeld en je slecht Wi-Fi bereik kunnen verhelpen:


Heb je verder nog vragen in verband met je router, je internet snelheid of de kwaliteit van je draadloze verbinding? Stel gerust je vragen in de commentaren hieronder.

Join the conversation

12 Comments

 1. mooi stuk over wifi problemen. Dit is echt een opkomend probleem.. maar goed ieder probleem kent zijn oplossing.

 2. Pingback: Bijna 14 procent Europese verkopen via E-commerce - Thomas Vanhoutte - Personal website and blog of a student
 3. Pingback: Onderwijs en ICT - Thomas Vanhoutte - Personal website and blog of a student
 4. Pingback: 4G bij Mobile Vikings: dekking, snelheid, ervaringen en ondersteunde toestellen - Thomas Vanhoutte - Personal website and blog of a student
 5. Allemaal goede tips om je wifi verbinding te verbeteren, je kan natuurlijk ook een wifi repeater installeren.

  1. heb een repaeter gekocht netgear WN1000RP

   lukt niet om te installeren maakt verbinding en valt terug uit

 6. Beschik over desktop en portable – potable is ok – maar desktop heel mager wi-fi verbinding desktop 1 jaar oud.
  Groetjes
  PN

 7. Hoi, ik heb een vraagje, ik zit bij telenet. de router ligt beneden ik zit boven, mijn zus ( in de kamer naast me ) heeft 5/5 verbinding, ikzelf ( ik ben dichter bij de router) heb maar een 3/5, hoe komt dit? ik heb een pc die nieuwer is dan die van haar.

  1. Dat kan aan verschillende zaken liggen.
   Probeer eens te verbinden via het 5GHz netwerk in plaats van via 2,4GHz? Dat zou je snelheid mogelijk ten goede komen.

 8. Bedankt voor de tips
  mooi lijstje
  Een opmerking echter
  als je een accespoint kunt plaatsen geeft deze de voorkeur op een repeater.

  hierbij nog even wat beveiligingstips voor WiFi netwerk:
  WEP, WAP, of WAP2.
  kies dan steeds WAP2
  dit is de moeilijkst te kraken beveiliging
  en gebruik als wachtwoord geen standaard 123456 of zo
  gebruik ZEKER hoofdletters, tekens (Vb: @ # $ % )
  een voorbeeldje: VooR%NaAm@78&32 zou een goede sleutel zijn
  Wees inventief, en noteer het ergens want vergeten is menselijk
  maar net zoals een pincode laat je deze ook thuis en niet in de portefeuille
  succes
  Alex

 9. Pingback: Here is how much mobile data Pokémon GO uses | Thomas' Miniblog
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *