WordPress optimalisatie: beste tips om je website te versnellen

In deze post vertel ik je alles wat je moet weten betreffende het versnellen van je WordPress gebaseerde website. Ik wil uit hoe je je website zo kan aanpassen en optimaliseren zodat deze sneller laadt.

De laadtijd van een pagina (seconden) ten opzichte van het aantal pagina-verlaters (percentage).

Waarom zou je eigenlijk een snellere website willen? Wat maakt het uit als ik nu 10 seconden moet wachten op mijn website vooraleer deze laadt; ik vind dit helemaal niet zo vervelend! Jij misschien niet, maar je bezoekers vinden dit helemaal niet leuk. Hoe langer een pagina moet laden, hoe meer kans dat je bezoeker reeds het venster sluit en je site dus niet heeft bezocht. Je mag dan nog zo een goed artikel hebben geschreven of zo een prachtig product aan te bieden hebben, de bezoeker (en afhankelijk van de soort site misschien zelfs de potentiële klant) heeft je site niet gezien. De grafiek hier links, toont dat wanneer je site niet is geladen binnen de vier seconden dat je reeds een vierde van de bezoekers aan het verliezen bent. Weg. Poef! Na tien seconden zijn een derde van de bezoekers weg. Heb je dus een website die tien seconden nodig heeft om volledig te laden en je slaagt er in om dit terug te brengen tot vier seconden, dan kan je rekenen op ongeveer een stijging van 20% meer bezoekers en dus ook meer mogelijke verkopen in het geval van een e-commerce website bijvoorbeeld.

Het is bijkomend ook nefast voor je rankings in Google. De laadtijd van een pagina speelt dus ook mee en bepaalt dus op welke positie je staat in Google. Heb je een site die traag laadt, dan kan dat betekenen dat je het slechter doet in Google wat dan weer minder bezoekers betekent. Heb je nu een webshop of een persoonlijke met WordPress aangemaakt, je wilt toch dat zoveel mogelijk mensen dit lezen?

Ik denk dat het duidelijk is dat een snelle WordPress site alleen maar voordelig is. Aan de slag!

 1. Verminder het aantal plugins

WordPress heeft een groot aantal beschikbare plug-ins en het kan echt leuk zijn om er verschillende uit te testen. Ook ikzelf ben schuldig hieraan: plugins uittesten is leuk en je wilt zoveel mogelijk functionaliteit in je website hebben. Helaas gaat dit ten koste van de laadtijden van je site.

Niet treuzelen, open de pagina met de lijst van plugins. (inloggen op je WordPress site via example.org/wp-admin en vervolgens naar ‘geïnstalleerde plugins’ gaan) Plugins die content halen van andere sites zijn vaak de boosdoener, of plugins die veel en/of niet-efficiënte JavaScript gebruiken kunnen ook aan de oorzaak liggen.

Ben je niet zo technisch aangelegd, denk dan gewoon na over volgende vraag: welke plugins heb ik eigenlijk niet nodig? Je kan ook eerst de plugin uitschakelen en kijken hoe je site er vervolgens uitziet zonder die uitgeschakelde plugin. Goed? Mooi, nu verwijderen.

2. Cache and minify

Wat ik zei over het verminderen van het aantal plugins is zeker waar, maar er zijn ook plugins die net het omgekeerde doen. De plugin W3 Total Cache is de – vind ik – beste plugin voor WordPress. De plugin laat je toe om je inhoud te gaan ‘cachen’. Dit wilt zeggen dat statische elementen van je website (zoals afbeeldingen bijvoorbeeld) als kopie zullen worden opgeslagen op de computer van je bezoekers. Als die bezoeker je site dan nogmaals bezoekt de volgende keer, dan zal je WordPress website deze afbeeldingen niet meer moeten laden. Als die afbeelding bijvoorbeeld het logo is van je site, dan zal dit ook effect hebben op alle andere pagina’s vermits deze afbeelding telkens terug komt in je header.

Dus installeer de plugin en volg de instructies die je krijgt. Vlak na de installatie zal de plugin namelijk nog een paar keer vragen om bepaalde folders andere rechten te geven en om je config.php bestand aan te passen door een lijntje code toe te voegen. Dit is misschien even vervelend om te doen, maar geloof me, het is de moeite waard. Alles voor een sneller site!

Eenmaal geïnstalleerd ga je naar de algemene instellingen, activeer page cache, database cache en object cache en selecteer ‘disk’ caching method in het geval je gebruik maakt van een shared server. Vergeet niet om de settings op te slaan door op save te klikken.

Optioneel kan je ook de optie ‘minify’ aanklikken. DIt zorgt er voor dat je HTML, CSS en JavaScript bestanden worden verkleind. De comments worden verwijderd, net zoals de nieuwe lijnen en de spaties, wat resulteert in veel kleinere bestanden (soms tot 50% of meer) die dus bijgevolg sneller laden. Comments nemen vaak tientallen lijnen code in en spaties tellen als 1 karakter, als dit wegvalt dan heb je een bestand dat soms vele malen kleiner is dan het oorspronkelijk bestand. De minify mode plaats je best op ‘auto’, tenzij je weet waarmee je bezig bent dan kan je ‘manual’ gebruiken en zelf gaan spelen met de opties.

In de browser cache opties pagina selecteer je volgende zaken:

  • – Set expires header
  • – Set cache control header
  • – Set entity tag (eTag)

Ben je klaar met alles in te stellen, deactiveer dan de preview mode zodat alle instellen worden toegepast. Indien je alles goed hebt ingesteld zou je nu al een snellere WordPress site moeten hebben.

3. Van hosting veranderen

Het is niet omdat je website ‘werkt’ dat je daarom tevreden moet zijn van je hosting bedrijf waar je website wordt gehost. Je host speelt namelijk een cruciale rol in hoe snel je pagina laadt. Soms loont het de moeite om eens te kijken naar andere webhost bedrijven die gebruik maken van degelijke servers en die anderen aanraden. Betere hosts zijn vaak iets duurder, maar dat kan soms de moeite lonen. Een host die een goede prijs/kwaliteit levert is Versio. Er zijn betere webhosts, maar vaak zijn die slechts ietsje beter en een pak duurder.

4. Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn vaak grote bestanden en nemen op vele sites tot 75% van de laadtijd tot hun rekening. Vooral websites van fotografen (met veel foto’s en in hoge resolutie) moeten nu hun oren spitsen, maar eigenlijk is deze tip handig voor iedereen met zelfs 1 afbeelding op zijn WordPress site.

Ten eerste kan je bij ‘instellingen’, ‘discussie’ kiezen om Gravatar uit te schakelen. Doe dit. Dit alleen al kan je site 0,5 tot 1 seconden sneller doen laden en Gravater’s functie is alleen maar om een standaard afbeelding te plaatsen bij de auteur van een reactie.

Rechts de afbeelding die via WP smush.it is gecompresseerd. Geen verschil in uitzicht, maar wel in grootte.

Eerder in dit artikel zie ik dat de W3 Total Cache plugin de beste WordPress plugin is die er is, maar de WP smush.it plugin zou evengoed op nummer 1 kunnen staan. Deze plugin kan automatisch al je afbeeldingen optimaliseren zodat ze sneller laden. Afbeeldingen zijn vaak 10-15% kleiner (en laden dus ook 10 tot 15% sneller) en dit kan oplopen tot 50% of meer. Mooi meegenomen vermits je niet eens zult merken aan de afbeelding dat ze verkleind is. Even alles bij elkaar genomen heeft deze plugin twee voordelen: ten eerste zal de pagina sneller laden, maar bijkomend zal de afbeelding ook veel minder plaats innemen op de harde schijf van de server. De plugin is gratis.

5. Database optimalisatie

Heb je veel posts, tags, categorieën, pagina’s, auteurs dan heb je ook een grote database. Hoe groter je site wordt, hoe groter je database wordt. Als jij navigeert naar een tag pagina, dan moet WordPress alle pagina’s met die bepaalde tag gaan ophalen uit de database en vervolgens weergeven als een webpagina. Dat vraagt tijd, zeker als je database niet optimaal werkt. Dit kan vooral helpen bij sites die op een shared hosting zitten, vermits de server vaak niet krachtig genoeg is en daardoor veel tijd verliest bij het verbinding maken en ophalen van data uit de SQL databank.

Er bestaan verschillende plug-ins die je toelaten je database te beheren, maar ik verkies WP-DBManager. Bij deze plugin moet je drie zaken doen: backup, repair en optimize. (dus een kopie nemen, je databank repareren op fouten en je databank optimaliseren). Om de backup uit te voeren klik je eenvoudigweg op ‘backup DB’. Dit is nodig omdat er altijd iets mis kan gaan en dan heb je deze backup. Just in case. Vervolgens willen we de databank repareren (het is eerder uitzonderlijk dat er fouten zitten in de database, maar je weet maar nooit) en dit doen we door op ‘repair DB’ te klikken. Als laatste en belangrijkste willen we de de database optimaliseren, ‘optimize DB’ is de optie die je hiervoor kiest. Je kan ook instellen dat de plugin elke x aantal weken een optimalisatie uitvoert, die kan je instellen via ‘automatic scheduling’. Een tip; maak eerst altijd een backup en optimaliseer dan de database.

Besluit

Zoals Piet Huysentruyt zou zeggen: “Wat hebben we geleerd vandaag?”. We zijn begonnen met het verwijderen van onnodige of ongebruikte plug-ins. Plug-ins zijn leuk en brengen vaak extra functionaliteit, maar ze vertragen je site soms. Caching en minification was het volgende puntje. Caching: statische bestanden zoals afbeeldingen, JavaScript en anderen lokaal opslaan zodat deze niet meer hoeven in te laden voor de gebruiker. Minification: het ‘opkuisen’ van code in bijvoorbeeld HTML, CSS en JS door het verwijderen van commentaren en nieuwe lijnen om zo tot kleinere bestanden te komen. Dan hebben we gezien dat je hosting ook een groot verschil kan maken. Het bedrijf one.com bijvoorbeeld is er voor gekend vaak trage servers te hebben, dus vergelijk enkele webhosts met elkaar en verander eventueel. Afbeeldingen optimaliseren door middel van de plugin WP-smush.it geeft je kleinere afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor laat je pagina sneller en gebruik je minder webruimte. Als laatste zagen we hoe het optimaliseren van je database je site ook een boost kan geven.

Niet elke tip zal een boost geven van enkele seconden, maar kleine beetjes helpen steeds. Nu kan je gebruik maken van de tool ‘PageSpeed Insights‘ van Google. Voer je website URL in en laat de tool een rapport genereren. Je site krijgt een score van 0 tot 100 en geeft je tips wat je kan verbeteren aan je site zodat deze sneller zou laden. Deze website (de homepage) haalt op het moment van dit schrijven een score van 96 op 100, een zeer goede score. Een andere goede tool is GTmetrix, die je ook een score zal geven (van A tot F). Deze site haalt een A-score dankzij bovengenoemde tips.

Heb je vragen of zelf nog tips om te delen, ga je gang in de comments onderaan!

Join the conversation

3 Comments

  1. Pingback: Discussie De koffiepauzehoek - Pagina 65 - 9lives - Games Forum
  2. Pingback: WordPress: beste plug-ins tegen spam | Thomas Vanhoutte
  3. Pingback: Search for text in a file within a specific directory in Linux | Thomas' Miniblog
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *