De meeste mensen hebben meerdere wachtwoorden voor e-mail accounts, online banking, eBay, tweedehands websites, forums enzoverder. Met zoveel wachtwoorden te onthouden kan het soms moeilijk zijn om ze te onthouden; en daarom gebruiken heel wat mensen hetzelfde wachtwoord voor al hun online diensten. Dit wachtwoord moet ook nog eens eenvoudig te onthouden zijn, dus nemen ze de naam van hun hond of de geboortedatum van hun kind bijvoorbeeld. Helaas, deze soort wachtwoorden zijn veel te eenvoudig te kraken.

Stel, je wachtwoord van je Facebook account, je Gmail en je Twitter is ‘Anneke’. Een hacker die iets of wat inventief is zal op jouw profiel op Facebook, Twitter, LinkedIn, … zoeken naar interessante informatie. Wanneer ben je geboren, hoe noemt je hond, hoe noemt je man/vrouw? Als die hacker nu toevallig vindt dat jouw dochter ‘Anneke’ noemt en dat blijkt dan ook je wachtwoord te zijn van zowel Facebook, Twitter en Gmail…

Volgende tips helpen je heel wat miserie te besparen:

  1. Gebruik zowel kleine letters als hoofdletters: een voorbeeld hiervan kan zijn ANNekE. Dit alleen al kan je een relatief veilig paswoord opleveren.
  2. Gebruik de eerste letters van een zin: je favoriete liedje van K3 gaat als volgt: Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo? Dan wordt het wachtwoord whiadlhh (dus telkens de eerste letter van elke woord in de zin). Het woord is niet bestaande en toch makkelijk te onthouden.
  3. Woord naar nummer: zet een woord om in nummer aan de hand van een gsm toetsenbord. Een A wordt dus een 1, een K wordt een 5 enzovoort. In ons voorbeeld wordt Anneke het wachtwoord 166353.
  4. Toetsenbord patroon: typ bijvoorbeeld de tweede lijn van je toetsenbord, 6 karakters en beginnen vanaf de tweede toets. Dit geeft als resultaat sdfghj. Het voordeel is dat het snel gaat om in te typen, maar als iemand meekijkt is het natuurlijk niet zo veilig.
  5. Woordcombinaties: Anneke op zich is 1 woord. Anneke is je dochter. Dus waarom niet je wachtwoord veranderen naar annekedochter? Op die manier heb je een langer wachtwoord (en dus sowieso al veiliger) en toch blijft het eenvoudig te onthouden.Maak het extra moeilijk door de twee woorden te scheiden met een symbool. Ter illustratie: anneke%dochter. Je kan ook starten en eindigen met een symbool: %anneke#dochter*. Oneindige combinaties mogelijk!
  6. Één site = één wachtwoord:In theorie is het gebruiken van slechts 1 wachtwoord per site het meest veilige. Als er dan toch een website wordt gehackt en dat wachtwoord van jou wordt publiek gemaakt, dan hoef je niet te vrezen voor je andere accounts.Dit vraagt natuurlijk wel wat inventiviteit. Daarom volgend truckje: gebruik tóch 1 wachtwoord, maar verander het telkens een beetje afhankelijk van de site die je gebruikt. Dit illustreer ik weer aan de hand van een voorbeeld wachtwoord. ‘Anneke’ wordt gebruikt om het wachtwoord mee te beginnen, dan volgt altijd een sterretje * en dan de naam van de site. Dus je hebt Facebook, dan wordt het wachtwoord anneke*facebook. Hetzelfde krijgen we voor Gmail: anneke*gmail. Het grote voordeel is dat je gewoon 1 paswoord moet onthouden en dat toch elk wachtwoord uniek is.

Een sterk paswoord is belangrijk en goede wachtwoord ideeën zijn vaak ver te zoeken. Daarom hoop ik dat bovenstaande veilige wachtwoord tips van pas komen. Speel op zeker en verander ook af en toe eens je wachtwoord. Veilig e-mail wachtwoord of sterk Facebook wachtwoord zijn zeker niet overdreven.

Heb jij nog paswoord tips om te delen met anderen? Reageer gerust hieronder.

Join the conversation

1 Comment

  1. Pingback: Wordpress: beste plug-ins tegen spam - Thomas Vanhoutte - Personal website and blog of a student
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *