Lessenrooster KU Leuven omzetten naar CSV of iCal

Hoe kan ik mijn lessenrooster van de KU Leuven exporteren naar het CSV of het iCal formaat? Helaas, die optie wordt niet aangeboden door het systeem die de KUL gebruikt. Gelukkig is er nog de student zélf die inventief is; Peter Verraedt, student aan de KU Leuven schreef namelijk een script die de broncode van het lessenrooster omzet in CSV of iCal. Het geëxporteerde bestand kan je dan importeren in Google Calendar (in het Nederlands, ‘Google Agenda’) of in Outlook bijvoorbeeld.

Ik leg hier stap voor stap uit hoe je jouw lessenrooster kan omzetten naar CSV of iCal. Bij problemen of opmerkingen kan helemaal onderaan deze pagina een reactie achterlaten.

Merk op! Uurroosters kunnen dagelijks wijzigen! Indien er een wijziging gebeurt, zal je geëxporteerde rooster niet mee wijzigen. Ik herhaal dus graag het belang van dagelijks je lessenrooster te bekijken.

Stap 1 – Open je lessenrooster van de KU Leuven. Hiervoor moet je eerst ingelogd zijn. Ga vervolgens naar je semesteroverzicht van je lessenrooster. (aangeduid in het rood op onderstaande afbeelding) Je wilt natuurlijk niet elke week opnieuw je rooster importeren, maar slechts eenmalig elk semester.

Stap 2 – Je krijgt nu het overzicht te zien van alle vakken van een geheel semester waarvoor je bent ingeschreven. Nu doen je op die pagina rechtermuisklik en selecteer je ‘Paginabron weergeven’. Indien je Firefox of Internet Explorer gebruikt kan die tekst iets anders zijn, zoals ‘Broncode weergeven’.

 

Stap 3 – In het nieuwe venster dat opent, selecteer je al de tekst. Dit door CTRL + A te gebruiken. Vervolgens kopieer je de geselecteerde tekst. Dat je CTRL + C kan gebruiken, hoef ik de meeste studenten niet uit te leggen? 🙂

 

Stap 4 – Bezoek deze website en plak de zojuist gekopieerde code in het daarvoor voorziene veld. Maak gebruik van CTRL + V of rechtermuisklik plakken. Klik dan op ‘Parse’. (Update 27 november 2012: er is een nieuwere versie beschikbaar. De methode is hetzelfde, alleen de interface is iets verschillend.)

 

Stap 5 – Het script zal nu jouw vakken weergeven die het heeft teruggevonden in de code. Standaard zijn alle vakken aangevinkt, maar wil je toch een vak niet opnemen in je lessenrooster, vink deze dan uit. Klaar? Klik op ‘Confirm selection’.

 

Stap 6 – Kies je formaat: CSV of iCal. Niet zeker welke van de twee formaten te selcteren? Neem dan CSV.

 

Stap 7 – Volgend scherm laat je toe om je lessenrooster op te slaan. Om het gemakkelijk te houden het bestand terug te vinden (ken jezelf): sla het bestand op je bureaublad op.

Je hebt nu een CSV of iCal bestand die je kan importeren in Microsoft Outlook, Google Calendar of andere programma’s. Problemen ondervonden? Laat zeker een reactie achter hieronder en ik of andere kunnen je zeker verder helpen.

Hieronder toon ik nog hoe je nu je lessenrooster kan importeren in:

 1. Google Agenda
 2. Microsoft Outlook

Lessenrooster importeren naar Google Agenda

Je lessenrooster gebruiken in Google Agenda is vrij eenvoudig als je de vorige stappen reeds hebt gevolgd. Merk op dat je in stap 6 hierboven had moeten kiezen voor CSV en niet iCal, vermits iCal problemen geeft bij het importeren. Je moet uiteraard ingelogd zijn met een Google account om gebruik te kunnen maken van de online kalender van Google.

Ik lijst hier alle stappen op onder elkaar, de afbeelding er onder geeft nog eens een visuele weergave van alle stappen.

Stap 1 – Ga naar je agenda instellingen en klik op ‘Agenda’s’.
Stap 2 – Maak eventueel eerst een nieuwe agenda aan. Klik op ‘Agenda importeren’.
Stap 3 – Kies het CSV bestand, als je mijn stappen hebt gevolgd hierboven dan zal dit bestand op je bureaublad terug te vinden zijn.
Stap 4 – Kies naar welke agenda je wilt importeren.
Stap 5 – Selecteer nu ‘importeren’.

Alle lessen in je lessenrooster zouden nu geïmporteerd moeten zijn. Problemen ondervonden? Probeer het dan eens opnieuw, of laat anders een reactie onderaan deze pagina.


Lessenrooster importeren naar Microsoft Outlook

Je uurrooster importeren in Outlook is net een beetje moeilijker, maar niet onmogelijk 😉 Ik gebruik Outlook 2010 als voorbeeld, maar onderstaande stappen zouden gelijkaardig moeten zijn met oudere of nieuwere versies van Outlook.

Stap 1 – Open je Outlook en ga naar je kalender. Maak een nieuwe kalender aan, ter illustratie gebruik ik ‘HUBrussel’ als kalendernaam.

Stap 2 – Ga naar ‘bestand’, ‘openen’, ‘importeren’.

Stap 3 – De wizard importeren en exporteren opent nu. Selecteer ‘Gegevens uit een ander programma of bestand importeren’. Klik op volgende.

Stap 4 – Kies nu ‘Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (Windows)’. Volgende.

Stap 5 – Selecteer het te importeren bestand. Bij ‘opties’ kies je ‘Maken van duplicaten toestaan’.

Stap 6 – Kies nu nog je agenda naar waar je je lessen wilt importeren.

 

 

Alle bovenstaande stappen zijn wat omslachtig, I know, maar het werkt en dat is het belangrijkste. Vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder.

Update 22 september: Heel wat mensen hebben blijkbaar problemen met het exporteren naar iCal-formaat (ics). Voor sommigen lukt het, bij andere dan weer niet. Ik kreeg voornamelijk e-mails hierover, maar misschien is het interessanter om problemen hieronder te melden bij de reacties, zodat ook andere studenten met gelijkaardige problemen hier hun vraag met eventuele oplossing terugvinden.

Update 24 oktober: Vanaf nu biedt de HUB een eigen applicatie die toelaat om je uurrooster te exporteren. Deze applicatie ‘Mijn uurrooster exporteren‘ is enkel beschikbaar voor studenten van de HUBrussel. Merk op dat je moet ingelogd zijn om deze toepassing te gebruiken.

Join the conversation

34 Comments

 1. Hallo,

  ik heb een Apple computer en zou graag met iCal werken maar dit lukt me niet om bij stap 5 dat bestand op te slaan op mijn bureaublad. Zelfs niet met firefox op Mac. Kan je me desnoods een E-mail sturen met hoe het werkt op Apple?

  Mvg
  Sander

  1. Hey Sander!
   Bedoel je stap 7?
   Eenmaal je hebt geselecteerd hebt welk formaat je wilt (iCal in jouw geval), dan kan je op het volgende scherm dat bestand downloaden. Gebruik rechtermuisklik → ‘Link opslaan als…’ en dat zou moeten lukken.
   (Ik beantwoord liever je vraag hier, vermits er ook anderen hier dan misschien iets aan hebben)

   Laat maar weten of het lukt 🙂

 2. He! goed initiatief!
  helaas werkt het niet bij mij… ik heb het zowel met chrome, als met firefox geprobeerd…misschien een suggestie?

  Met vriendelijke groet,
  Florian

  1. misschien even vermelden waar het mis gaat; bij stap 5 verschijnen er geen vakken om aan te vinken. bij stap 7 kan ik dus ook niks downloaden!!

   1. he,
    Bedankt voor je reactie!
    het is mij gelukt om de vakken te selecteren, maar wanneer ik bij stap 7 het .ics bestand wil downloaden krijg ik een pagina met de boodschap ”array”. daarna heb ik geprobeerd de inhoud te kopieeren naar een tekst bestand en vervolgens op te slaan als “rooster.ics”, hierna kon ik de agenda wel importeren, maar waren alle datums verkeerd.

    ik zal je de broncode alsnog mailen.

    bedankt voor je hulp!

    groet,
    florian

 3. Geweldig initiatief :)!
  Ik wil graag mijn uurrooster overzetten naar iCal op Mac maar krijg bij stap 5 geen vakken om te selecteren.. Waaraan kan dit liggen? Ik kan wel mijn vakken zien bij de semesterweergave.. :/ THX

 4. Heb het via verschillende manieren geprobeerd maar dit is toch de enige die werkte:

  view frame source ipv pagina source
  csv gebruiken ipv ics(wat ik normaal zou doen)
  ipv op download duwen link opslaan als
  en dan importeren in een gemaakte agenda!

  alvast bedankt had het bijna opgegeven na 30 keer parsen
  😉

 5. Eerst graag reeds een dankwoord voor de illustratieve uiteenzetting!
  Het parsen van het ics.-bestand is echter inderdaad zo goed als onmogelijk. Ik gebruik ook graag iCal en kwam tot de volgende oplossing.
  Je volgt eerst alle stappen om de kalender in de google-agenda te importeren, zoals beschreven. Daarna kan er door de google-agenda te exporteren een iCal-bestand worden verkregen.

  Mvg

 6. Belangrijke opmerking: dit is een eenmalige export van je uurrooster! Van zodra er een wijziging in je uurrooster komt (prof ziek bvb), zal dit niet automatisch geupdatet worden in je google/ical kalender die je op deze manier hebt aangemaakt.

 7. Great work!
  Werkt perfect voor me :). Ik hoopte hier al langer op. Hier en daar nog wel wat schoonheidsfoutjes in de site, maar dat kan ook aan chrome liggen.

  In ieder geval mad props to you, sir!

 8. Na het aanduiden van mijn keuze “csv” en het exporteren krijg ik geen venster om mijn bestand op te slaan. De link naar de website lukt mij ook niet en als ik op “download” klik kom ik precies weer in die broncode terrecht. Iemand een idee?

 9. Hallo,

  Hoe kan ik .ics importeren in iCal eenmaal het op mijn bureaublad staat? Mijn iCal zegt dat het een leeg document is zonder activiteiten.

  Alvast bedankt!

 10. Helaas, het werkt niet. Het resulterend ICS bestand is leeg (5 bytes) en het CSV bestand ook (172 bytes).

 11. Hi, I read your blog on a regular basis. Your writing style is
  witty, keep doing what you’re doing!

 12. Hallo,

  Als ik mijn broncode ingeef en parser dan heb ik geen keuze tussen verschillende vakken. Als ik door ga worden er ook geen vakken weergegeven?
  Wat moet ik doen?

  Mvg

 13. Hallo,

  ik heb alles volgens de stappen gedaan op een macbook pro:
  view frame source -> copy -> paste -> Parsen
  formaat: ics -> iCal can’t read this calendar file. No events have been added to your iCal calendar
  formaat: csv -> bestand wordt geopend in excel

  ik zou het graag op mijn iphone willen hebben
  hulp geapprecieerd!

  mvg,

  CT

 14. Voor het eerste semester werkte dit perfect, maar nu ik het voor het tweede semester probeer krijg ik geen vakken te zien na het parsen van de code. Hoe los ik dit op?

   1. Probeer eens in Firefox ‘view frame source’ (of in het Nederlands zoiets als ‘bekijk bronpagina’). Vervolgens volg je de stappen zoals aangegeven hierboven. Laat me weten of dat werkt voor jullie. Mensen die me een e-mailtje hebben gestuurd, hebben me geantwoord dat dit hen hielp.

 15. Ik kan alles perfect aanmaken maar als ik het ics bestand wil openen met iCal kan iCal het agenda bestand niet lezen…

 16. ik krijg steeds deze mededeling:

  “Agenda kan dit agendabestand niet lezen. Er zijn geen nieuwe activiteiten toegevoegd aan uw agenda.”

 17. Hallo,

  ik krijg nergens mijn broncode te pakken… Ik werk in safari met OS X Yosemite, heeft dat ermee te maken?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *