Enkele Pakistanen kunnen heel wat Belgen dankbaar zijn voor hun Facebook gegevens. Een groot aantal mensen klikten namelijk op de link op Facebook die een cadeaubon van 1000 euro bij Colruyt beloofde. Het enige wat je moest doen is een bericht delen op je eigen Facebook met de toegevoegde tekst ‘Dank je wel Colruyt’.

Dat het hier om spam gaat, is zeer duidelijk. Ten eerste is de site waarop de ‘actie’ staat niet de officiële Colruyt website, maar een vals domein, namelijk colruyt.us. Ten tweede klopt de datum niet van de actie, er wordt in grote letters vermeld dat de actie tot ‘maandag 18 oktober’ geldig is, terwijl we vandaag maandag 15 oktober zijn. Ten derde – maar dit is al wat moeilijker voor de meesten om te achterhalen – is het domein geregistreerd door een persoon in Pakistan én is het domein slechts voor 1 jaar gekocht (het minimum). Moest het domein werkelijk van Colruyt zijn, dan kan je er zeker van zijn dat de houder van het domein een Belg zal zijn en dat het domein meteen voor meerdere jaren zou aangekocht worden.

Dus de boodschap is: zeker en vast je niet laten vangen aan deze ‘actie’, want de enige die er voordeel aan heeft zijn Pakistanen die de site hebben opgericht om zo de gegevens van de Facebook gebruikers te kunnen verkrijgen (om later te kunnen doorverkopen, waarschijnlijk).

De Colruyt zelf heeft uiteraard ook al laten weten dat deze zogezegde waardebon van 1000 euro een valse belofte is en het bericht niet van hen komt. Dit bericht schreven ze op hun Facebook pagina:
We hebben gehoord dat er op het internet een wedstrijd circuleert onder de naam: ‘Claim gratis 1.000 € cadeaubon van Colruyt’. Dit is echter spam! Reageer hier aub niet op en geef zeker geen persoonlijke of vertrouwelijke gegevens door.

Nous avons entendu qu’un concours circule sur internet : ” Claim gratis 1.000 € cadeaubon van Colruyt “. C’est un spam et nullement une action initiée par nous-mêmes. N’y participez surtout pas et n’introduisez pas de données personnelles ni confidentielles.

De bewuste pagina waarop de cadeaubon wordt aangeboden

Het verwijderen van het bericht is vrij eenvoudig. Ga naar het bericht op je Facebook wall en klik op het kleine pijltje rechts bovenaan het bericht. Kies dan de optie ‘rapporteren als spam’.

Join the conversation

2 Comments

  1. Pingback: Rot op met je ‘Dank je wel Albert Heijn’
  2. Pingback: Rot op met je ‘Dank je wel Albert Heijn’ | Sargasso
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *