Wat is TOEFL?

Vandaag was het zover: vandaag heb ik mijn TOEFL-test afgelegd. Een toefl-wadde? Een TOEFL-test, een test waarbij je aantoont hoe goed je Engelstalige vaardigheden zijn. TOEFL staat trouwens voor ‘Test of English as a Foreign Language‘ en de test die ik aflegde betreft de TOEFL iBT test, de ‘Internet Based Test’. Vergis je niet, de test leg je wel degelijk op een fysieke plaats af, niet online zoals de naam doet vermoeden. De website schrijft het volgende over deze zogehete TOEFL iBT test “de TOEFL iBT test meet je vermogen het gebruiken en verstaan van het Engels op universitair niveau. En het evalueert een combinatie van hoe goed je kan luisteren, lezen, spreken en schrijven om zo academische taken uit te voeren”. De test kost $240 en is te betalen via een Visa-kaart. Voor je verder leest geef ik je nog graag de uitspraak van TOEFL mee: /ˈtoʊfəl/ .

Waarom deze test

Tot zover een uitleg wat die test nu is. Nu stel je je de vraag waarom ik nu per se deze test moet afleggen? Neen, ik kan hiermee (helaas) geen levenslange vrijstelling krijgen voor alle vakken Engels (wishful thinking…). De test is een vereiste om mijn studies in de Verenigde Staten te kunnen aanvatten aan het Dalton State College. Het Dalton State College eist het bewijs dat een student die komt studeren een bepaald niveau van het Engels machtig is. Er zijn verschillende manieren om deze kennis aan te tonen, waaronder de IELTS test, een bepaalde SAT-score en natuurlijk ook de TOEFL. Een minimumscore van 69 is vereist op de iBT test, de test die ik vandaag dus aflegde.

TOEFL test center

We schrijven vrijdag 19 oktober 2012, 6u ‘s morgens. Veel te vroeg, moest ik gisteren echt tot 1u opblijven? Douchen, klaarmaken en de bus op richting Brussel. Afstappen aan het Weststation te Sint-Jans-Molenbeek om daar de metro te nemen tot aan halte Madou, vlak voor het test centrum van TOEFL (Bischoffsheimlaan 15, B-1000 Brussel). De test vindt plaats in de gebouwen van SELOR, in feite een testcentrum voor mensen op zoek naar een job binnen de overheid (ook gekend onder de naam ambetantenaren ambtenaren). Een half uur te vroeg, perfect op tijd dus.

Eenmaal binnen het gebouw begeef ik mij naar de balie en vraag waar de TOEFL test plaatsvindt. “Geen idee, vraag eens aan de andere balie” is het antwoord. Poging nummer twee heeft wel succes en ik neem de lift tot verdieping ‘M’. Jawel, dat is een letter en geen cijfer. Vraag mij niet wat de logica is om met letters te werken voor verdiepingen (indeling per departement?); misschien gaat de lift wel verticaal in plaats van horizontaal, whatever. Toegekomen op de juiste verdieping; ik ga naar balie nummer 3 van de dag. Frans! Alé goed, ge krijgt mijn paspoort en de brief van ETS (de organisatie echter de TOEFL test) in het Frans. Straks is er toch nog genoeg Engels dat mij wacht 😉 Na een 20-tal minuten wachten in de moderne maar oncomfortabele zeteltjes wordt mijn naam eindelijk afgeroepen “Thomas Vanhoet?”. Tja, dat Frans weer.

De TOEFL-test

Ik krijg een nummertje (dat nummer was 18, zeer interessant te weten) en wordt gevraagd om al mijn spullen in een daarvoor voorziene locker te plaatsen. Dan is een mens eens goed voorbereid – papier, drie balpennen, koptelefoon, eten, drinken – en dan mag er niets naar binnen. Net voordat ik mag binnengaan in het examenlokaal wordt ik gescand op verborgen metalen voorwerpen, helemaal vlieghaven-stijl. Ik word naar mijn plaats begeleid, een comfortabele bureaustoel aan een vrij groot bureau met daarop een computer en twee gekleurde papieren, alsook twee balpennen en oordopjes. Ik mag starten!

Structuur van de TOEFL-test

De structuur van de TOEFL-test ziet er als volgt uit:

 1. Lezen
 2. Luisteren
 3. Spreken
 4. Schrijven
Elk van deze vier onderdelen staat op een totaal van 30 punten, wat een totaal geeft van 4 x 30 = 120 maximaal te behalen punten op de gehele TOEFL-test. De totale duur is tussen 210 en de 260 minuten (3u30min en 4u33min). Deze totale tijd hangt af van de vragen die je krijgt. Zo is het mogelijk dat een persoon 3 teksten krijgt om te lezen bij het leesgedeelte, maar dit kunnen er even goed ook 4 zijn. Hetzelfde geldt voor het luisteren.
Tussen het luisteren en het spreken krijg je 10 minuten pauze. Genoeg om vlug iets te eten/drinken en naar het toilet te gaan. Vergeet zeker niet te handtekenen bij het verlaten en het terug binnenkomen van het testlokaal.
Lezen: je krijgt dus 3 of 4 teksten waarvoor je 20 minuten krijgt per tekst. Je kan wel langer als die 20 minuten aan een tekst zitten vermits de totale tijd wordt gebruikt die je hebt (60 of 80 minuten).
Luisteren: je zet de koptelefoon op en luistert naar conversaties tussen twee studenten, of tussen een student en een docent, of een docent die een les geeft. Aan jou om zeer aandachtig te luisteren vermits er maar één keer wordt voorgelezen. Notities nemen dus.
Spreken: je hebt net pauze gehad. Het spreken is – vond ik althans – het moeilijkste gedeelte van de gehele test. Je krijgt een onderwerp waarover je moet spreken en krijgt dan 15 seconden voorbereidingstijd om vervolgens 45 seconden te praten. Het praten is in de microfoon die is ingebouwd in de koptelefoon, dus dat is allerminst aangenaam om tegen de computer te praten die ondertussen heel leuk je resterende tijd laat zien. Je zal meerdere keren moeten spreken en de lengte van de voorbereiding en het spreken zelf varieert per vraag. Het maximaal aantal seconden dat ik moest spreken was 60 seconden, waarbij ik 30 seconden voorbereidingstijd kreeg.
Schrijven: bij het schrijven krijg je een conversatie te horen en een tekst te lezen waarna je je eigen mening over de kwestie moet neerschrijven. Er worden twee teksten gevraagd: eentje van ongeveer 200 woorden en eentje van ongeveer 300 woorden. Hiervoor krijg je respectievelijk 20 en 30 minuten voorbereidingstijd voor. Het schrijven gebeurt op de computer: de computer ben je tegen dan al beu maar het moet. Opgelet, het is een qwerty toetsenbord (logisch, wie gebruikt er nu nog azerty eigenlijk?).

Conclusie

Meer dan 8.500 onderwijsinstellingen, agentschappen en andere instituten accepteren de test. Een ware aanvulling op je curriculum of een toegangspoort tot heel wat kansen.

Specifieke vragen over de test? Stel ze gerust door een reactie hieronder te plaatsen!

Update 27 oktober: ik behaalde 99 op 120!

Join the conversation

29 Comments

 1. Hey Thomas! Bedankt voor deze post, ik doe de toefl test op 22 maart. Ik vroeg mij af of je hiervoor veel ‘geblokt’ hebt… Mijn Engels is goed vind ik toch (op gratis online testen ben ik gevorderd) maar ik weet niet goed hoe ik mij hierop moet voorbereiden. Ik schrok wel van de duur van de test, 3u30-4u30?? amai! Was dat echt zo lang bij jou? in ieder geval weet ik door jouw post hoe het er een beetje gaat uitzien dus alvast bedankt! en proficiat met je resultaat! Kaat

  1. Dag Kaat
   Afhankelijk van het aantal jaren dat je al Engels hebt geleerd op school of het aantal jaren dat je al Engels gebruikt in je dagelijks omgeving kan ik dit zeggen: heb geen schrik. De test op zich duurt inderdaad tussen de 3u30 en de 4u30, sommige deelnemers moeten namelijk meer vragen oplossen dan anderen.
   Maar nogmaals: heb geen schrik. De teksten die je krijgt zijn van academisch niveau, maar zouden geen probleem moeten vormen voor de meesten. Mijn voorbereiding bestond uit het lezen en bekijken van de filmpjes op https://www.notefull.com/ . En dat is het. Ik lees wel dagelijks Engelstalige teksten op het internet.
   Heb je verdere vragen: shoot.
   Groeten vanuit Amerika ondertussen 🙂

 2. Okeeey thanks! Ik ben er al veel meer gerust in! Super bedankt en have fun out there!

 3. Beste Thomas
  Dank vr je TOEFL-verslagje. Ik begeleid een lerares Fysica die volgend jaar in het Engels zou willen les geven en de TOEFL-cursus wil afleggen. Graag had ik nog geweten of je ook klassieke (invul)oefeningen
  op grammatica-items krijgt in de test (Ik zeg maar iets: some of any; gebruik van tenses, too of to edm.
  Dank vr je antwoord!

 4. Hoi!

  Hoe lang duurt het ongeveer voor je de uitslag hebt?
  En hoe lang duurt het voor je hem op papier thuis hebt?

  Ik moet hem namelijk binnen 3 weken hebben.
  Is dat haalbaar met de feestdagen denk je?

  Groetjes, Marjolein

  1. Dag Marjolein

   bij mij heeft het toch 3 tot 4 weken geduurt vooraleer ik deze resultaten had.
   je kan je wel inloggen op de website en daar ook de resultaten bekeken (die zijn eerder beschikbaar, pas later komt de brief toe).

   Geen idee of het haalbaar is met de feestdagen, je kan hen eventueel mailen hierover.

 5. Beste Thomas,
  Ik ga de test deze zaterdag doen en heb nog een vraagje.
  Mag je bij het oplossen van de vragen bij de reading section je tekst gebruiken?
  Groeten Jannes

 6. Hey,

  Heb een vraag. Heb jij on line moeten registreren? Of kan je ook ter plaatse een afspraak maken en betalen?

  (verder tref ik geen enkel nummer naar waar ik zou kunnen bellen voor informatie helaas)

 7. Ik vernam dat de minimum score die je moet behalen afhangt van wat je ermee wil doen.
  Een kennis van me deed de test om een Engelstalige Master aan een faculteit L&W te doen. Hij behaalde 96/120 maar voor Letteren was een minimum van 100 nodig, dus hij was niet geslaagd.

  De minimumscore die je vermeld is niet altijd van toepassing, maar wordt bepaald door de universiteit of faculteit en afhankelijk van de opleiding die iemand gaat doen.

  1. Klopt inderdaad, dit hangt af van de school of organisatie. Meestal varieert dit van 80/120 tot 100/120, al heb ik ook al 110/120 gezien (PhD).

 8. Hey Thomas! Ik neem de test later deze maand. Mijn eerste keus college vereist een minimum score van 100 terwijl de meeste andere 80-81 als absolute minimum willen.
  Ik vroeg me dus af of je bij elk onderdeel effectief slechts 30 punten kan verdienen, die uiteindelijk je score vormen, of zijn de onderdelen bijvoorbeeld op 60 die dan gewoon herleidt worden naar 30?

  Als ik me baseer op de scores die je op het internet kan terugvinden is 80 halen echt doenbaar maar ik heb nog niemand gevonden die los over de 100 gaat. Jij komt aardig in de buurt maar ook de 100 haal je niet. Je lijkt me nochtans een slimme kerel dus ik zie het niet echt zitten..

  1. Beste Milan
   Allereerst: geen paniek, geen stress.
   Je krijgt enkel de test voorgeschoteld, hoe de puntenverdeling in zijn werk gaat, dat is niet geweten zover ik weet.
   Inderdaad, 80 halen moet echt wel doenbaar zijn voor de meeste studenten. Afhankelijk van je huidige niveau, is ook 100 halen eigenlijk wel te doen. Ik raad je aan om voorbeeldvragen te maken online, want in enkele dagen of weken plots je Engels verbeteren, dat kan toch niemand.
   Nog enkele tips:
   Spreken: verlies niet te veel tijd aan het oefenen van je uitspraak, zolang je ‘proper’ Engels spreekt en een voldoende gevarieerde woordenschat gebruikt, dan krijg je al hoge punten. Eventuele accenten of dialecten worden niet afgestraft.
   Schrijven: schrijf voornamelijk een coherente tekst: inleiding, midden, slot. Zoek misschien enkele goede ‘beginzinnen’ op als je slecht bent in schrijven. Zoals: ‘When describing X, it is important to note that…‘. Dure woorden gebruiken mag zeker, maar schrijf ze dan wel juist!
   Lezen: je zal enkele teksten krijgen, waarna je hierover vragen moet oplossen. Lees enkel de eerste alinea van elke paragraaf, ga dan naar de vragen en los op wat je kan. Normaalgezien weet je dan al over wat het artikel gaat en kan je minstens 1 op de 3 vragen beantwoorden. Ga terug naar de Engelse tekst voor de overige vragen. Hiermee win je erg veel tijd, tijd die je kan gebruiken om het allemaal nog eens na te kijken. Ik had nog tijd over bij lezen en haalde ook goede punten.

   Na een semester in de US te hebben gestudeerd en nu bijna een jaar een volledig Engelstalige opleiding heb gevolgd, zou ik zeer waarschijnlijk betere punten halen. Als het een geruststelling mag zijn: ik kan wel een aantal mensen die ‘gemiddeld’ zijn in Engels en 100 of meer haalden.

   Succes!

   1. Bedankt voor alle tips Thomas! Alles was precies zoals je gezegd hebt, zelfs verdieping M en de Franstalige begeleiders. Echt een enorme hulp 🙂
    Ik haalde een score van 113 dus vier jaar taal- en letterkunde was dan toch niet voor niets. Super content!

 9. Hey!
  Ik heb ook eens een vraagje.
  Ik twijfel een beetje of ik hier, in België wil studeren, of in Amerika, waar m’n ouders nu nog 2 jaar wonen.
  Ik zou naar ODU in Norfolk gaan en ook zij vragen zo’n TOEFL test.
  Mijn vraag is eigenlijk, als je niet voldoende haalt, dus niet de score die de school vraagt, word je dan gewoonweg niet aangenomen of word je dan verplicht Engels als vak te volgen?

  Alvast bedankt!

  Amber

  1. Dag Amber

   dat zal afhangen van de school; maar ik vermoed dat het slagen van de test een vereiste is om te kunnen deelnemen aan het onderwijs.

 10. Beste Thomas
  Ik zit nu in het vijfde middelbaar en zou graag in de VS gaan studeren. Met voorkeur University of Michigan. Heb je ook een SAT of ACT test moeten afnemen en kan je me hier wat meer over vertellen? (waar, voorbereiding, resultaat, …)
  Dankjewel
  Sander Fraeyman

  1. Dag Sander

   ik heb enkel de TOEFL test afgelegd. Hoewel de SAT of ACT test allemaal hetzelfde ‘doel’ hebben (via een bepaalde standaard je niveau van het Engels bepalen), zullen er toch essentiële verschillen bestaan in de testen en kan je dus best even zelf je opzoekingen doen hoe je je het beste kan voorbereiden.

   Succes!

 11. Hallo Thomas,

  Ik ben twee weken geleden op 9 augustus mijn TOEFL examen afgenomen en heb mijn resulaten via internet op 15 augustus ontvangen. Nu moet ik mijn papieren resultaat die ik per post krijg voor 28 augustus opsturen naar de uni, dus ben ik benieuwd hoe lang het bij jouw heeft geduurd voordat je de resultaten per post hebt ontvangen nadat je toets had gemaakt? (en ook hoe lang het duurde voordat je resultaten had ontvangen nadat je de internet resultaten had ontvangen?)

  Hopelijk kun je me verder helpen!

  Bedankt en groet,

  Maurice

 12. Hey Thomas
  Ik ben Mathias en ik begin in het 6de middelbaar na de vakantie. Ik heb dus al 5 jaar telkens 2 uur Engels per jaar gehad.
  Ik doe 29 augustus mijn TOEFL-test en ik heb een vraagje. Ik wil graag in Australië gaan studeren, in de Medical School of Sydney. Zij vereisen een minimum van 90 en liefst een score van 100. Daarbij willen ze dat je 23/30 haalt op elk onderdeel. Denk je dat dit haalbaar is? Want ik heb veel stress en wil echt wel naar die universiteit.

  Ik bedank je alvast voor uw antwoord.

  Groetjes Mathias

 13. Hi Thomas!
  Ik probeer me te registreren voor de TOEFL test, maar ik weet niet zo goed wat voor nummer ze bedoelen met ID number. Is dit je BSN of je paspoortnummer?
  Groetjes Amy

 14. Hi Thomas!
  Ik wil ook zeer graag de TOEFL-test afleggen om in de VS te gaan studeren, maar ik weet niet zo goed hoe ik me erop moet voorbereiden. Als je een boek koopt (en studeert) en ook nog online oefeningen maakt, zou dat dan volstaan? En klopt het dat je iets meer dan 200 euro moet betalen om de test af te leggen?
  Alvast bedankt,
  Louise

  1. Dag Louise
   Het beste wat je kan doen is je vooral voorbereiden op de manier waarop het examen wordt ondervraagd. Dus je zou vertrouwd moeten worden met de vraagstelling. Het is namelijk vrij moeilijk om plots je Engels te verbeteren op een aantal dagen of weken tijd door nog vlug een boek te lezen. Ik raad dus inderdaad aan om online wat oefeningen te maken. Bovendien kan je best ook eens wat common mistakes herhalen, zoals het verschil tussen then en than, its en it’s, sent en send, …
   Je kan de fees bekijken via volgende pagina: https://www.ets.org/toefl/ibt/about/fees/
   Succes!

 15. Hey Thomas!

  Ik heb eigenlijk een heel kleine onnozele vraag, maar ik lijk het antwoord maar niet te vinden op het internet. In stap 1 van de registratie, vroeg men telefoonnummer en daarnaast ‘ext.’ Dat laatste staat volgens mij voor ‘extension number’, maar hoe moet je deze twee gegevens op een correcte manier invullen?

  Alvast bedankt!
  Indira

 16. Hoi Thomas,

  Heel fijn om te lezen hoe de toets en zo een dag beetje in elkaar zit. Ik heb zelf nu 7 jaar Engels gehad op school. Op mijn middelbare heb ik Engels afgesloten met een 8,5 en op mijn MBO heb ik een 10, een 9 en tweemaal een 8 gehaald. Ik kijk zelf dagelijks series en films in het Engels, en gebruik veel engels in mijn gesprekken. Ook heb ik de EF SET oefen test gemaakt om te kijken welk niveau ik had en toen behaalde ik “C1 advanced”.

  Nu vraag ik me af of ik nog echt zwaar moet blokken voor de toets? Ik schrik namelijk over hoeveel ophef over deze toets word gemaakt op het Internet.

  Gr Charlotte

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *