Iedereen heeft de mogelijkheid om honderden en zelfs duizenden domeinnamen aan te kopen, gaande van VoornaamAchternaam.be tot MijnBedrijf.be. Domeinnamen die kort zijn en betekenis hebben, zoals gratis.be of woordenboek.be, hebben een grote waarde, maar de belangrijkste domeinnaam is je eigen VoornaamAchternaam.be; en dat zijn de soort domeinnamen waar ik het wil over hebben in deze post.

Als voorbeeld: de voor mij meest waardevolle VoornaamAchternaam.be-domeinnaam is Thomas.Vanhoutte.be. Geen van de andere Thomas Vanhoutte’s kunnen nog aanspraak maken op dit domeinnaam want ik heb hem al. Zij zullen dus moeten kiezen voor TVanhoutte.be of VanhoutteT.be. Wie de volledige domeinnaam ThomasVanhoutte.be wilt bemachtigen zal dat via mij moeten regelen en dat is nu juist iets wat niet eenvoudig zal zijn, vermits ik deze domeinnaam niet zal opgeven.

Ik heb het geluk dat mijn naam vrij zeldzaam is en dat de domeinnaam nog beschikbaar was. Maar de kansen voor sommige mensen om hun domeinnaam te kunnen opkopen liggen vaak een pak lager. De namen Jan Peeters en Piet Janssens komen veel vaker voor en de kans dat je die domeinnaam nog kan opkopen is dus vrij klein. Ben je benieuwd of jouw naam veel voorkomt, dan moet je maar eens Facebook openen en naar jezelf zoeken.

Domeinnamen worden vaak zeer snel opgekocht. Een domeinnaam kost dan ook slechts (rond de) €5 per jaar. Het is zo dat volgens DNS.be er op dit ogenblik 1.336.158 .be-domeinen zijn geregistreerd. Ik denk dus wel dat ik je overtuigd heb dat domeinnamen zeer snel worden geregistreerd. Maar waarom zou jou dat iets uitmaken? Waarom heb jij per se een eigen domeinnaam nodig, wat zou je er dan mee moeten doen eenmaal je deze geregistreerd hebt?

Vertrouw me, je hebt werkelijk een domeinnaam nodig. Misschien heb je geen eigen domeinnaam nodig vandaag, maar binnen enkele jaren misschien wel. Het internet is het heden en de toekomst, domeinnamen gaan zeker niet verdwijnen. Koop dus nu je domeinnaam en waarschijnlijk ben je jezelf hiervoor dankbaar binnen een paar jaar. Je kan er je curriculum op plaatsen, je kan er je persoonlijke startpagina van maken, je kan er een blog op plaatsen, … Toepassingen genoeg. En als je pas binnen enkele jaren de stap zet om een domein aan te kopen dan moet je je waarschijnlijk tevreden stellen met een semi-goede domeinnaam, zoals Thomas-Vanhoutte1.be of zoiets. Dat zou maar triestig zijn.

Ten tweede kan een domeinnaam gewoonweg zeer handig zijn. Je kan het laten doorsturen naar je sociale media accounts zoals Twitter account, je Facebook profiel, of – zoals ik hierboven reeds zei – het gebruiken om je curriculum en andere documenten op te plaatsen. Wat ook bij de mogelijkheden behoort is het koppelen van Google Apps met een persoonlijk e-mailadres, zo kan je bijvoorbeeld [email protected] aanmaken en kan je dat oude Hotmail account dat je aanmaakte toen je 14 was eindelijk eens achterwege laten.

Zo kan ik nog een tijdje doorgaan met op de vraag ‘waarom heb je je eigen domeinnaam nodig’ te antwoorden. Hier zijn nog enkele andere argumenten die ik kort even toelicht:

  • Controleer wat anderen over jouw zien via zoekmachines: er zijn altijd wel mensen die naar jouw naam zoeken op het internet. Wat heb jij het liefst; dat ze uitkomen op onbekende sites of op jouw persoonlijke site waar er uiteraard alleen maar goede dingen over jouw staan? De vraag anders gesteld: een eigen beeld vormen over jezelf op het internet of een beeld laten vormen door anderen?
  • Hetzelfde geldt voor foto’s: indien er wordt gezocht naar foto’s van jou dan is er veel kans dat de foto’s van jouw website bovenaan komen te staan en niet die foto’s van op Facebook of die foto’s van twintig jaar geleden…
  • Stel dat er nu iemand over enkele jaren ‘jouw’ VoornaamAchternaam registreert en die persoon is… wel… niet de mooiste persoon op aarde en zijn website trekt ook op niet veel. Als er dan iemand die jou nog niet heeft gezien naar je zoekt en uitkomt op die lelijke pagina met de lelijke foto’s etc…
  • Een domeinnaam kost ocharme rond de €5 per jaar. Een treinticket kost meer. Zie je er na een jaar geen nut meer van in om je domein te verlengen, laat het dan gewoon verlopen.

Zou je graag de prijzen van verschillende hosting providers vergelijken? Neem altijd in acht dat een domeinnaam geen fortuinen kost. Een domeinnaam is een domeinnaam: het is niet zoals een koffie, die slap of sterk kan zijn. Kies dus voor een partner die te betrouwen is en (indien je een beginner bent op vlak van web) dan kies een partner die sterk is in support. Zo biedt bijvoorbeeld Versio.nl een chat aan die tot 2u ‘s nachts te bereiken is!

Join the conversation

3 Comments

  1. Volgens mij zijn de domeinnamen een beetje op aan het raken ofzo. In nederland zijn ze al begonnen met .ml domeinen en nu lees ik een artikel dat ze gaan beginnen met domeinen met trema’s en bijzondere tekens.

    Wat betreft .info .eu en .net domeinen. Ik wil graag als tip meegeven om die niet als hoofddomein te gebruiken. Met name de .info wordt vaak gebruikt door blackhat webmasters en spammers. Niet echt goed voor je reputatie als beginnende webmaster 🙂

  2. Dank je voor zo een bruikbaar artikel. Ik zit er al even mee in mijn hoofd om een eigen domein aan te kopen, maar ik zat nog met vele vragen maar jou artikel heeft deze allemaal beantwoord. Nu dat ik alle info nodig had die ik zocht kan ik op zoek gaan naar een bedrijf die domeinen aanbiedt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *