Hoewel Sint-Nikolaas afkomstig was van Lycië (tegenwoordig in het huidige Turkije gelegen), werd zijn lichaam na zijn dood overgebracht naar het Italiaanse Bari, dat eeuwenlang in Spaanse handen was. Vandaar dat de goedheilige man vaak een Spaanse afkomst wordt toegedicht. In Spanje is Sint-Nikolaas de patroon van de scheepvaart  Dat verklaart wellicht waarom de moderne traditie Sinterklaas met de stoomboot naar onze streken laat komen. In Spanje zelf bestaat er geen sinterklaasviering. De kinderen krijgen er een pakje van op de dag van ‘Los Reye’, of Driekoningen.

Om een beetje een beeld te schetsen van de heilige man: hij is geboren te Patara (Lycië). Hij stierf op 6 december 342 (twee keer raden waarom Sinterklaas op 6 december valt). Zijn naamdag werd pas vastgelegd in de 13de eeuw. Pittig detail is wel dat kinderen toen geen school hadden en aan die traditie wordt niet meer meegedaan 😉

In ieder geval blijft er van ‘die’ Sinterklaas weinig over. Het moderne Sinterklaas feest kent zijn oorsprong rond 1850, dit dankzij een prentenboek van een leerkracht over Sinterklaas (met zijn zwarte piet, uiteraard). In ieder geval…. sinterklaas bestaat wél!

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *