De wereldwijde financiële crisis, de huidige politiek en andere doemberichten die schering en inslag zijn op het nieuws laat je niet meteen vermoeden dat we in gouden tijden leven en tóch is dat zo. The Spectator schrijft in diens jaaroverzicht van het afgelopen jaar (2012) dat we in gouden tijden leven op dit moment. Volgens een grafiek van Steven Pinker uit zijn boek ‘The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined’ is het zo dat het aantal doden in oorlogen vandaag bijna onbestaand is als we kijken naar enkele tientallen jaren geleden. De nieuwe generaties groeien zo op in een wereld waarin zij geen oorlog kennen. Vooral de Westerse landen kennen in feite geen doden in oorlogen; na de tweede wereldoorlog kennen de Westerse landen dan ook geen (grote) oorlogen meer.

 

Grafiek Steven Pinker
Wereldwijde doden bij oorlogen per 100,000 mensen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *