Thomas in Amerika – Over mij

Thomas is een laatstejaarsstudent Toegepaste Informatica aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. De richting Toegepaste Informatica maakt deel uit van het studiegebied Bedrijfskunde en de hogeschool maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.

De uitwisseling

Thomas gaat niet op Erasmus. Het Erasmusprogramma is een project van de Europese Unie en biedt studenten steun (zowel financieel als organisatorisch) wanneer zij hun studie en/of stage verderzetten in het buitenland, maar dus wel nog binnen de Europese Unie. Thomas gaat dus op buitenlandse stage/studie en niet op Erasmus.

De keuze om zijn uitwisseling naar de Verenigde Staten van Amerika te doen, is niet toevallig. Onder andere dankzij de enthousiaste verhalen van de studenten van vorig jaar en de aanmoediging van Dr. Jef Valkeniers hebben Thomas helemaal overtuigd om zijn uitwisseling in een ander continent te laten plaatsvinden. Hij wou tevens een stage doen in een land buiten de EU.

De hogeschool

Aan Dalton State College (DSC) volgt Thomas het vak Strategic Management, goed voor omgerekend 6 Europese credits (“ECTS punten”). De hogeschool maakt deel uit van het University System of Georgia (USG) en Southern Association of Colleges and Schools (SACS).

Dalton State College, meestal afgekort als ‘Dalton State’, is een college (vergelijkbaar met de term ‘hogeschool’ in België) die is opgericht in 1963 en telde in 2010 net geen 6,000 studenten.

Dalton State is opgedeeld in ‘Schools’, vergelijkbaar met de studiegebieden of faculteiten die wij kennen bij onze hogescholen en universiteiten. Zo heeft Dalton State onder meer de School of Education, School of Liberal Arts en de School of Science, Technology and Mathematics. Ik val onder de School of Business en is geaccrediteerd door The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). Net zoals een faculteit aan een Belgische universiteit een decaan heeft aan het hoofd, staat er ook aan de Schools een decaan aan het hoofd; voor de School of Business is dat Dr. Larry Johnson.

Het verblijf

Thomas verblijft er op studentenkamer te Wood Valley samen met een Amerikaanse medestudent. Wood Valley biedt plaats aan 250 studenten. Het ideale aan Wood Valley is dat deze vlak naast de school zelf is gelegen. Dat lijkt op het eerste zicht logisch, maar de afstanden hier in de USA zijn bijna altijd zo groot dat dit echt wel als een luxe kan worden gezien.

De stageplaats

De stage is een belangrijk onderdeel van de uitwisseling naar Amerika. Het is de bedoeling dat de studenten die op buitenlandse stage vertrekken een interessante ervaring opdoen op de stageplaats van een buitenlands bedrijf. Thomas doet zijn stage bij Dalton Utilities, een bedrijf die verschillende nutsvoorzieningen biedt aan de lokale bevolking: water, elektriciteit en gas. Dalton Utilities heeft echter nog een nevenactiviteit onder de naam OptiLink; zij bieden internet, digitale televisie en telefoondiensten aan.

 

Aanbevolen links:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *