Dalton en Dilbeek: de geschiedenis

Dalton en Dilbeek zijn verbroederd sinds 1985, 28 jaar dus al. TIjd om even de geschiedenis in te duiken van deze twee gemeenten.

Dilbeek

Dilbeek is na Leuven de grootste gemeente of stad van Vlaams-Brabant en telt dan ook ruim 40,000 inwoners. Dilbeek, de “Poort van het Pajottenland”, behoort tot het arrondissement Halle-Vilvoorde en telt vijf deelgemeenten (Groot-Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Itterbeek, Sint-Martens-Bodegem, Sint-Ulriks-Kapelle en Schepdaal – waar ik woon).

Alle Dilbekenaren zijn trots op het kasteel van Dilbeek, Kasteel de Viron. Dit pareltje wordt vandaag helaas niet gebruikt als gemeentehuis, maar heeft vandaag eerder een ceremoniële functie. De naam van het kasteel komt van de persoon die hem liet ontwerpen: baron de Viron. De architect van het kasteel, Jan-Pieter Cluysenaer, ontwierp ondermeer ook de Sint-Hubertusgalerij in Brussel en de Villa Servais te Halle. De familie de Viron verhuisde uiteindelijk in 1924 uit het kasteel; maar het was duidelijk dat de familie Dilbeek sterk had getekend met onder meer tal van gronden in Dilbeek die hun eigendom waren. Uiteindelijk werd het kasteel als monument beschermd in 1990 en in 2012 kreeg het kasteel nog een grondige renovatie.

De “konijnfretters” is de bijnaam van de DIlbekenaren; een bijnaam gegeven door keizer Karel V, zo luidt de legende.

Dilbeek is nog gekend van:

  • Vijverfestival: een jaarlijks gratis festival op het plein voor het Kasteel de Viron;
  • Westrand: het cultuurcentrum dat onlangs nog werd uitgebreid;
  • Wolfsputten: een natuurgebied dat in 2001 werd erkend als natuurreservaat;
  • Regina Caelilyceum: een middelbare school (ASO) gesticht in 1927.

Dalton

Dalton heeft een 37,000 inwoners. De gemeente is gelegen in de provincie Whitfield en maakt deel uit van de staat Georgia. Dalton, “The Carpet Capital of the World”, is gelegen aan de voet van de Blue Ridge Mountains in noordwest Georgia en is de tweede grootste gemeente in noordwest Georgia.

De tapijtindustrie is de motor van de economie van Dalton; zowat 4/5e van alle vloerbekleding van de Verenigde Staten worden er geproduceerd en 2/5e van de totale wereldproductie. Zo een 30,000 werknemers zijn werkzaam in de tapijtindustrie in de provincie. Het Belgische Beaulieu heeft er 25 fabrieken en stelt 6,000 mensen te werk. Mede dankzij verbeterde technische vaardigheden en machines was het mogelijk om de productie van tapijten op te drijven. Hoewel de vraag minder groot is als enkele jaren geleden en hoewel de machines een groot deel van het werk overnemen is het maken van tapijten en vloerbekleding nog steeds de belangrijkste economische activiteit voor Dalton en de omliggende streken.

Bezienswaardigheden te Dalton zijn onder meer:

  • Dalton Depot: restaurant en lounge dat eerder door de spoorwegen werd gebruikt tot 1978;
  • Dalton Little Theater: Georgia’s oudste theater;
  • Heritage Point Park: een prachtig park met tal van recreatiemogelijkheden.

Dilbeek en Dalton: de verbroedering

Ontstaan

Dilbeek vond het altijd al belangrijk om te verbroederen met buitenlandse gemeenten. Zo vond er in 1972 een verbroedering plaats met het Oostenrijkse Obervellach. Dertien jaar later, in 1985, verbroederen Dilbeek en Dalton. Deze verbroedering kwam tot stand dankzij onder meer Dr. Jef Vakeniers, toenmalig burgemeester van Dilbeek. Het idee kwam om een stad/dorp met ongeveer dezelfde omvang te nemen als Dilbeek. Dalton was een goede keuze dankzij het landelijk karakter, maar ook vanwege de vestiging van de Belgische Beaulieu fabrieken met als CEO de Belg Carl Bouckaert.

Dalton State College

De verbroedering gaat verder dan enkel het bezoeker van elkaars gemeente. Dankzij de bouw van studentenkamers en het onlangs erkend zijn voor een 4 jaar universitaire opleiding is Dalton State College de ideale plaats voor Belgische studenten om te studeren. In februari 2012 vertrokken de eerste Belgische studenten naar Dalton om er onder meer te studeren aan Dalton State College. De lessen bieden de Belgische studenten inzichten in hoe in de Verenigde Staten business wordt gedaan. Bovendien worden internationale contacten gelegd en wordt de Engelse taal verbeterd.

Op termijn is het plan om ook studenten van Dalton State naar België te sturen. Echter vormt de taal een barrière: slechts enkele vakken zijn Engelstalig op de Hogeschool-Universiteit Brussel.

Stageplaatsen

Heel wat Belgische bedrijven zijn gevestigd te Dalton en dit biedt natuurlijk mogelijkheden om Belgische studenten te plaatsen in deze ondernemingen. Het is ondermeer alweer Beaulieu dat hier kan worden genoemd.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *