Sinds kort is het mogelijk om VoIP bellen zonder internetverbinding met een Android GSM. CallTiger ontwikkelde namelijk een ‘call back app’. Op het moment dat je een nummer belt, word je zelf terug gebeld en van zodra je dan opneemt begint het aan de andere kant van de lijn te bellen. Zonder dat je een internetverbinding nodig hebt dus. Revolutionair en spotgoedkoop heb ik ondervonden! Graag deel ik via deze weg mijn ervaringen met deze callback dienst.

Om goedkoop te bellen, bel je via het internet

Ondanks dat de tarieven van de Belgische mobile operatoren onlangs sterk gedaald zijn is het nog steeds niet goedkoop om te bellen. Een goed alternatief is VoIP, ‘Voice over Internet Protocol’ ofwel bellen via het internet. De gesprekken passeren langs het internet in plaats van via de klassieke operatoren; hierdoor ligt de prijs een stuk lager dan een gewoon gesprek.

De meest bekende toepassing van VoIP is Skype. Met Skype is het mogelijk om andere mensen te bellen die online zijn, maar het is ook mogelijk om krediet te kopen en vaste en mobiele nummers wereldwijd aan voordelige tarieven te bellen. In 2011 lanceerde Mobile Vikings de VoIP service ‘VikingTalk’ waarmee je via een internet verbinding (Wi-Fi, 3G en 4G) bijna gratis (aan 0,016 euro) kon bellen. Ondertussen bestaat de dienst al niet meer. Waarschijnlijk had het niet zo een succes omdat je voor te bellen steeds een goede internetverbinding moest hebben. Mobile Vikings biedt haar klanten dan wel een ruime hoeveelheid mobiel internet (500MB tot 5GB afhankelijk van het bedrag die de klant herlaadt), de dekking van 3G is niet voldoende om overal goede kwaliteit te hebben.

Goedkoop bellen via internet bestaat al jaren en het werkt, zo hebben meerdere bedrijven al getoond. Toch blijft een goede internetverbinding soms een heikel punt, waardoor een ‘stabiel’ gesprek zonder storingen of vertragingen moeilijk is.

Goedkoop bellen zonder internetverbinding

Het grote nadeel is dus dat je steeds een goede internetverbinding moet hebben, wat niet altijd evident is als je belt via je smartphone. CallTiger lost dit probleem volledig op. Als je de app (helaas enkel voor Android) download krijg je zelfs gratis 0,50 euro om het uit te testen. Gezien de wel erg lage tarieven is dit ruim voldoende kennis te maken met deze dienst.

Nadat je de app gedownload hebt kun je via de instellingen aangeven dat je enkel gebruik wilt maken van CallTiger wanneer je dit zelf wilt. Ikzelf ben namelijk klant bij Mobile Vikings waardoor ik gratis bel naar de andere Vikings. Telkens ik een mede-Viking bel, kies ik dus voor een directe verbinding. Ook kun je via de app zien hoeveel het kost om naar een bepaald nummer te  bellen. Handig als je voor het eerst eens belt naar een – bijvoorbeeld – Frans nummer en je wilt weten wat dit gesprek je zal kosten. Bellen met een Belgisch nummer naar een ander Belgisch GSM nummer kost ongeveer 3 eurocent, bellen naar een vaste lijn zelfs nog minder. Voor de rest is het mogelijk een call log te zien via de app, je krediet te bekijken en herladingen te doen. Het minimumbedrag wat je kan herladen is 10 euro (gaande tot 20, 50, 100 of 250 euro) en de herladingen blijven steeds 1 jaar geldig.

Als je wilt bellen via CallTiger, ga je gewoon naar je contactpersonen lijst, en je belt een nummer. Als je hebt ingesteld dat CallTiger steeds moet vragen of we willen bellen via CallTiger of via je operator (zoals ik heb ingesteld) krijg je een kadertje met de keuze. Indien dit niet is ingesteld zal telkens CallTiger worden gebruikt.

calltiger_werking

Als je belt krijg je eerst een timer te zien die aftelt, nog voordat de teller op 0 komt krijg je een telefoontje van het nummer waarnaar je wilde bellen. Als je dan opneemt begint het te bellen bij het nummer waarnaar je wilde bellen en hoor je de wachttoon. Van zodra de persoon aan de andere kant van de lijn opneemt, begint het gesprek. De kwaliteit van het gesprek is van uitstekend niveau. Ik hoorde geen verschil met een gewoon gesprek.

Besluit

Voor mij is CallTiger zeker een aanrader. Voor een gesprek betaal ik 20 eurocent bij Mobile Vikings. Via CallTiger kan ik dus ongeveer 10 keer zoveel bellen!

Met de applicatie voor Android van CallTiger ondervond ik geen enkel probleem. De app reageert wel niet altijd meteen (er is een ‘lag’), maar dit ligt zeker en vast ook aan mijn nu twee jaar oude Android die al een dagje ouder wordt. Jammer is wel dat CallTiger (nog?) geen iPhone applicatie aan te bieden heeft, dat zou hun markt aandeel zeker en vast een handje helpen. In juni verscheen het onderstaande filmpje en daarin staat dat CallTiger ook beschikbaar is voor iOS toestellen. Ik vermoed dus dat de iPhone applicatie dus wel nog komt.

CallTiger “Let us conquer the expensive telecom rates together”

Join the conversation

10 Comments

 1. Het blijkt wel iets interessants te zijn voor mij omdat ik nogal veel bel en werk met een pre-paid kaart.
  Wanneer komt de iPhone applicatie uit?

 2. Pingback: 4G bij Mobile Vikings: dekking, snelheid, ervaringen en ondersteunde toestellen - Thomas Vanhoutte - Personal website and blog of a student
 3. Je zegt dat jouw twee jaar oude telefoon de app weleens langzaam liet reageren. Geldt dit ook voor het bellen of gaat dat zonder enig probleem? Klinkt het net als een ‘normale’ verbinding?

   1. Je ziet ook steeds vaker dat de bekende apps overgaan op voice calling, dit maakt het moeilijker voor de bestaande telefoon providers om de abonnementen te verlenen. Het ziet er bijna naar uit dat in de toekomst het bellen gewoon gratis wordt omdat er zoveel alternatieven zijn om elkaar/klanten te kunnen bereiken.

 4. hoe is het eigenlijk met de premie die iedereen krijgt als ze een nieuwe klant aanbrengen d.m.v. delen met anderen, ik heb gehoord dat alleen van de 2 eerste krijg je premie van 10 % weten jullie hier iets van?

 5. geachteM.sedert tiental jaren spreek vanuit belgie naar TR.of vandaar nar europe naar vasta lijnen of gsm’s.. als ik uw prijs voordelig vibd,dan kan ik ook tiental klanten ook bezorgen.ik ben eigenlijk en prediker..zo spodeg abtwoord verwahctik van u…daag

 6. Ik gebruik calltiger reeds lange tijd. Het werkt fantastisch goed. Wanneer je zelfs in het buitenland bent en geen internetverbinding hebt. +- 3.3 cent per minuut + inkomende roaming aan 6 cent. Spotgoedkoop en kwalitatief zeer hoogstaand.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *