Sinds 1 oktober 2013 kan je als Mobile Viking surfen via 4G, de vierde generatie standaarden op vlak van telecommunicatie. BASE (“BASE Company“), de operator van het netwerk waar Mobile Vikings gebruik van maakt, had al eerder 3G Dual Carrier beschikbaar gemaakt voor klanten; een snellere versie van 3G zeg maar. Maar met 4G lancering verandert echt alles weer.

Met de lancering van 4G kunnen klanten van Mobile Vikings dus genieten van comfortabele internetsnelheden. Met 4G haal je mogelijk zelfs hogere down-en uploadsnelheden vergeleken met een gemiddelde Wi-Fi verbinding.

Dekking

Voordat een operator 4G kan aanbieden aan diens klanten, moeten de huidige masten worden aangepast en ook nieuwe masten worden geplaatst (in mindere mate). Vooral in grote steden, waar operators al veel en krachtige masten hebben staan, zien we dus de 4G-technologie opduiken. De uitzondering is helaas nog steeds Brussel vanwege politieke conflicten. Momenteel worden volgende steden ‘bediend’ van 4G:

 • Aalst
 • Antwerpen
 • Beveren
 • Brugge
 • Charleroi
 • Gent
 • Genk
 • Oostende
 • Hasselt
 • Kortrijk
 • Leuven
 • Liège
 • Mechelen
 • Namur
 • Sint-Truiden

De bovenstaande steden zijn dus de steden waar (in de binnenstad) 4G bereik is. De komende maanden zal deze lijst zeker en vast nog worden uitgebreid naar andere Vlaamse en Waalse steden en gemeenten.

Merk wel op dat klant zijn van Mobile Vikings (of BASE) niet de enige voorwaarde is om gebruik te kunnen maken van 4G. Ten eerste kan het zijn dat tijdens piekuren je terugvalt op 3G of Edge. Bovendien heb je ook een toestel nodig die deze nieuwe technologie ondersteund.

Toestellen die 4G ondersteunen

Elke maand komen er nieuwe toestellen uit van diverse fabrikanten; om die reden is het niet mogelijk om deze lijst constant up-to-date te houden. Om er dus zeker van te zijn of je smartphone al dan niet 4G ondersteund, zoek je dit best even op via je beste vriend: Google. Hieronder bied ik alvast een overzicht van toestellen die sowieso ondersteund worden:

 • Apple: iPhone 5S en 5C. Apple heeft 4G/LTE nog niet vrijgegeven voor deze toestellen tot op heden.
 • Samsung: Galaxy S4, Galaxy S4 mini, Galaxy S4 Zoom, Galaxy Express en Galaxy Ace 3. Deze toestellen worden via FOTA (“Firmware Over-the-Air”) geupdate. Samsung gebruikers zullen vanaf het einde van oktober kunnen verbinden met het 4G netwerk.
 • Sony: Experia Z1 and Z
 • Nokia: Lumia 625, Lumia 920 en Lumia 1020
 • HTC: One andOne mini
 • BlackBerry: Q10 and Z10
 • LG: Optimus LTE en Optimus G2
 • Huawei: PXXX
 • ZTE: Grand Era, LTE, MF91D en MF823

4G snelheid

Theoretische snelheden en actuele snelheden verschillen altijd vaak bij mobiele verbindingen, zo leert de ervaring. BASE zegt volgende snelheden te kunnen leveren:

4G vergeleken met 3G. Upload en download snelheden.
4G vergeleken met 3G. Upload en download snelheden.

 

In de grafiek staat ‘DC’ voor Dual Carrier.

Volgende tabel geeft een mooi overzicht van de snelheden die – maximaal – behaald kunnen worden:

TechnologyUpload (Mbps)Download (Mbps)
3G5,821,6
3G Dual Carrier5,842
4G28,886

 

De realistische snelheden die gebruikers halen zijn terug te vinden op de verschillende sociale media websites, onder andere volgende snelheden werden gerapporteerd:

4G actuale snelheid, Antwerpen
4G actuale snelheid, Antwerpen

In ieder geval zijn dit soort snelheden ruim voldoende om gesprekken te voeren via VoIP bijvoorbeeld zoals CallTiger.

Ervaringen met Mobile Vikings 4G

Wat zijn jouw ervaringen met de 4G verbinding die Mobile Vikings aanbiedt? Welke snelheden haal je (en in welke stad/regio)? Laat het weten in de reacties. Wij hier zijn nog steeds overtuigd dat Mobile Vikings een van de betere operatoren is. Als ik Mobile Vikings vergelijk met andere Belgische gsm operatoren, dan heeft MV nog steeds een streepje voor.

Join the conversation

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *