De oude en de nieuwe media: er is al heel wat over gezegd en geschreven geweest en toch, is er amper een goede definitie over te vinden. Maar in het algemeen wordt er met oude media bedoeld: de passieve media, ik denk dus aan televisie, kranten of de radio. Sommige van deze media hebben een digitaal jasje gekregen (online radio bijvoorbeeld) en anderen zijn geëvolueerd naar wat we de nieuwe media beschouwen. Het gaat hier over (inter)actieve berichtgeving waarbij keuzegericht nieuws centraal staat, zoals weblogs of videosites zoals YouTube.
Allemaal zeer boeiend, vind ik persoonlijk. Dankzij de technologie waar we vandaag over beschikken, zien we zowat alle andere ‘disciplines’ mee veranderen. Ik denk aan de geneeskunde, de ruimtevaart, de economie en natuurlijk de berichtgeving, onze waakhond, de media. Ik heb het in deze blogpost dan voornamelijk over ‘media entertainment’ – denk maar aan films en TV series. Al vind ik persoonlijk dat HLN en zelfs meer en meer De Standaard vallen onder ‘entertainment’ in plaats van ‘informatieve media’.
In feite is iedereen tegenwoordig een nieuwsbron. Dankzij de opkomst van Facebook (deze maand trouwens 10 jaar in existence, hiep hiep hoera) en andere privacy-schendende sociale mediaplatformen kan iedereen nieuws delen, hetzij publiek of met een gelimiteerd bereik, friends only. Dus iedereen schrijft en deelt vlijtig de laatste nieuwtjes waar die persoon interesse in heeft, al kent natuurlijk niet iedereen het journalistieke proces. Het resultaat is dus een overvloed aan nieuwe content, verspreid over verschillende platformen en geschreven door iedereen.

Niet enkel op welke manier content wordt aangeleverd, ook hoe het wordt getoond aan de media-consument. Tekst en foto’s vond je reeds in de good ol’ papieren krant en beide zaken gaven een zekere vorm van interactiviteit. De nieuwe media bieden echter zeer veel nieuwe interactieve vormen. YouTubers posten op zeer eenvoudige wijze nieuwe video’s en de bezoekers langs de andere kant kijken zonder moeite naar een filmpje. Click, watch, next. Twee YouTube statistieken die ik graag even hier plaats:
- Er wordt elke minuut 100 uur aan video naar YouTube geüpload
- Volgens Nielsen bereikt YouTube meer Amerikaanse volwassenen tussen de 18 en 34 jaar dan welke tv-zender dan ook
- Wereldwijd worden bijna 40 procent van alle bekeken YouTube-video’s op een mobiel apparaat bekeken
Als dat geen cijfers zijn om van omver te vallen, dan weet ik het ook niet meer. Een groot deel van deze bezoekers zijn trouwens via een mobiel toestel, nog zo een belangrijke evolutie. Het gaat dan ook steeds meer om onmiddellijke consumptie van media vandaag. Slechts enkele jaren geleden keek men uit naar de volgende TV aflevering de volgende week, nu kan eender wie meteen alle series van een seizoen bekijken. Online. Nu.
En dus hebben we huidig de strijd tussen HBO (eigendom van Time Warner) en Netflix. HBO verdient vandaag nog steeds meer geld aan diens abonnees, al kan dit snel veranderen want de streamingdienst Netflix krijgt steeds meer abonnees die maandelijks een vast bedrag willen betalen om wanneer en wat ze maar willen TV series en films te kunnen bekijken.
De vraag is nu of Netflix een complementaire dienst is, of eerder een vervangende. In de Verenigde Staten zorgt Netflix nu al voor een derde van alle internetverkeer tussen 21u en 00u, hun aanwezigheid is dus niet meer te ontkennen, net zoals hun sterke groei. Nu ze ook andere landen proberen te veroveren (in Nederland is de dienst al beschikbaar en ook daar veel maandelijkse klanten) zal duidelijker worden hoe Netflix het nieuwe medialandschap zal bepalen. Het bedrijf, terug te vinden op NASDAQ, begint nu zelfs al eigen films te produceren en niet zonder succes. Een vergelijking van de omzet van beide mediareuzen levert dit op:
- HBO: omzet van $4.9 miljard in 2013, een stijging van 4 procent
- Netflix: omzet van $4.4 miljard in 2013, een stijging van 21 procent
En ook de winsten spreken voor zich, al moet je rekening houden dat bedrijven andere berekeningsmethoden gebruiken:
- HBO: winst van $1.7 miljard in 2013, een stijging van 8 procent
- Netflix: winst van $228.3 miljoen, een stijging van 356 procent

Mooi geschreven, ik heb je trouwens een bericht gestuurd via de contact pagina hier op je site.