Het einde van 2014 is nu wel echt in zicht en het leek me eens een goed idee om mijn beste apps van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Ruim een jaar ben ik nu een gebruiker van Google’s Android mobiele besturingssysteem en ik zag in het afgelopen jaar Android evolueren van een relatief goed uitgewerkt experiment, tot een volwassen besturingssysteem met de komst van Android Lollipop en het bijhorende material design.

Deze top 10 is natuurlijk een persoonlijke keuze en dit zijn allemaal apps die ik zelf op een regelmatige basis gebruik. De apps die ik selecteerde voldoen wel aan enkele logische vereisten: ze zijn recentelijk geüpdatet geweest (afgelopen 12 maanden) en deze apps zijn allemaal gratis – of hebben minstens een gratis versie beschikbaar. De apps staan alfabetisch gerangschikt; per app geef ik onderaan de download link naar de Google Play Store en eventueel ook een video die de app demonstreert. Het lijkt me logisch dat ik apps zoals Facebook, Twitter, Whatsapp en konsoorten niet vermeld.

Authy

AuthySafety first! Authy is een app gelijkaardig aan Google Authenticator. Het laat je toe om een extra stap in te bouwen wanneer je je inlogt waardoor je jouw accounts online veiliger maakt. Indien een hacker (of gewoon, iemand die je kent zelfs) je wachtwoord weet, dan nog heeft die persoon geen toegang tot je account want een tweede code is nodig die wordt gegenereerd door Authy. Authy combineert dus iets wat je weet (je wachtwoord) met iets wat je hebt (je smartphone of tablet).

Allerhande bedrijven ondersteunen 2-staps authenticatie al, waaronder Google, Dropbox, Apple, Microsoft en vele anderen. De moeite dus om deze app te installeren die niet alleen erg snel is, maar ook een mooi icoontje van de desbetreffende dienst/website toevoegt.

Authy 2-Factor Authentication: Download via Google Play | YouTube video

FidMe

FidMeHoewel deze app duidelijk is gericht op de Amerikaanse markt, is de core functionality van de app wel bruikbaar wereldwijd. FidMe laat je toe om al je getrouwheidskaarten en kortingskaarten in te scannen. Denk maar aan de bonuskaart van Albert Heijn, de Extra-kaart van Colruyt en de Plus-kaart van Delhaize. Scan ze één keer met de app, en de volgende keer dat je winkelt, heb je altijd al je kaarten bij.

FidMe Loyalty Cards & Coupons: Download Via Google Play | YouTube video

Google Apps

Google appsGoogle zelf heeft een mooi aantal apps die het zelf ontwikkelt. En eigenlijk kan ik ze allemaal wel aanraden. Oké, dit is niet 1 app, maar bekijk het als een mooie bonus? Google heeft zijn best gedaan om zowat al diens verschillende diensten een mooie en functionele app te geven. Enkele voorbeelden van Google apps voor Android zijn Gmail, Agenda, de Chrome browser en Newsstand.

Een speciale vermelding gaat wel uit naar Google Keep (ook bereikbaar via het web trouwens). Via deze app houd ik mijn notities bij, verlanglijstjes, afbeeldingen van design huizen, noem maar op! Ten opzichte van Evernote is Keep misschien basic te noemen, maar voor het gros van de mensen lijkt Keep me een prima notitie-app. Recentelijke voegde Google trouwens toe dat je notities kan delen met anderen; deel dus al maar dat verlanglijstje voor je verjaardag met je vrienden en familie 😉

Google Inc.: Download via Google Play

IMDb

IMDbFilmliefhebbers zien mij al komen. IMDb, the Internet Movie Database, heeft zijn eigen app en die werkt eigenlijk wel goed. Het design van de app is (op moment als ik dit schrijf) nog wat oubollig, maar hij werkt wel perfect. IMDb laat je toe om snel filmbeoordelingen te bekijken op je Android smartphone. Je kan ook inloggen als je een account hebt en meteen een gekeken film zelf beoordelen of toevoegen aan je watchlist.

Dit is zo een beetje de ideale manier om, als je in de cinema bent, beter te kunnen kiezen welke film je zal kijken. Films worden beoordeeld door soms wel tienduizenden anderen en dat geeft een goed beeld of een film ‘goed’ is of niet.

IMDb Movies & TV: Download via Google Play

Llama

LlamaLlama heeft niets te maken met het dier, noch met de Dalai Lama. Nee, Llama staat voor Location Aware Mobile App: een app die zich bewust is waar jij je bevindt. Concreet gezegd is dit een app die bijhoudt waar jij je op elk moment van de dag bevindt en aan de hand van jouw locatie, kan je zelf acties instellen. Bijvoorbeeld: de locatie waar je nu bent noem je ‘thuis’ in de Llama app. Dan stel je in dat wanneer je thuiskomt, dat Llama je Wi-Fi moet inschakelen en je mobiele data mag uitschakelen. Of als je verbinding maakt met je auto via bluetooth, dat je Android smartphone Wi-Fi mag uitzetten, mobiele data moet inschakelen, GPS moet inschakelen, het scherm op auto-rotate moet zetten en je schermachtergrond moet veranderen. Akkoord, je zal niet meteen doorhebben hoe het allemaal werkt, maar speel er even mee en je zal zien dat dit echt een héél krachtige app is die je toelaat om allerhande acties te automatiseren op basis van de door jou gekozen variabelen.

Llama – Location Profiles: Download via Google Play | YouTube video

Prey

PreyEen gestolen smartphone of tablet is… erg. Maar naast de waarde van het toestel heb je misschien nog data waar je geen back-up van hebt. In ieder geval is een verloren smartphone of tablet niet meteen een verloren zaak: via Prey kan je hem misschien terugvinden of terughalen bij de dief. Hoewel Google zelf al een anti-diefstal app heeft voor Android toestellen (i.e. Android-apparaatbeheer), verkiest Prey toch mijn voorkeur.

Naast het beveiligen van Android toestellen, kan Prey namelijk ook je Windows of Mac OS X laptops beschermen tegen diefstal. Je kan tot 3 toestellen gratis toevoegen (smartphone, tablet, laptop?) en kan deze dan makkelijk beheren via het beheerderspaneel die Prey biedt.

Prey Anti Theft: Download via Google Play | YouTube

Speedtest.net

Speedtest.netOmdat je op deze post bent uitgekomen, verwacht ik dat je toch een beetje nieuwsgierig bent naar wat je smartphone allemaal (aan)kan. Probeer eens de app van speedtest.net en meet je internet snelheid van je draadloos netwerk thuis en je 3G/4G verbinding. Misschien ben je wel verbaast dat 4G sneller is dan je Wi-Fi thuis, of misschien vind je het interessant dat 3G en 4G zo sterk verschillen in snelheid.

Persoonlijk vind ik het altijd interessant om te weten hoe de upload en downloadsnelheiden zijn van de netwerkverbinding die ik gebruik. Een nieuwe router? In een stad met 4G? Ja, dan haal ik eens deze app boven en kijk hoe goed of slecht mijn verbinding is.

Speedtest.net: Download via Google Play

Splitwise

SplitwiseIk geef toe dat ik een beetje moeite heb om Splitwise in mijn top 10 van beste Android apps te zetten; niet elke handeling of toepassing heeft een eigen app nodig. Voor Splitwise maak ik echter een uitzondering omdat deze app écht handig is en een toegevoegde waarde biedt. Bovendien zijn de alternatieven zwak. Splitwise is een handige manier om rekeningen te delen onder vrienden of familie. Als ik eens wat geld voorschiet aan (bijvoorbeeld) mijn broer, of hij aan mij, dan zijn we na een tijdje de kluts kwijt. Had jij dat niet betaalt? Ja toch, en ik had dat toch al terugbetaald? Zo een discussies vermijd je dus met Splitwise, want voor elke uitgave kan je zelfs een foto van het betalingsbewijs toevoegen, een datum en een comment.

Net zoals Prey biedt Splitwise ook een webversie aan.

Splitwise: Download via Google Play

Wifi Analyzer

Wifi AnalyzerTraag internet, wereldprobleem nummer 1 tegenwoordig. Met Wifi Analyzer kan nagaan op welk kanaal je Wi-Fi uitzendt, hoe sterk het signaal is en of dat er misschien geen interferentie is van andere naburige netwerken. Traag internet wordt vaak veroorzaakt door dat laatste; jouw Wi-Fi verbinding van kanaal wisselen is dus de boodschap. Wifi Analyzer zal je zelf suggesties geven welk kanaal of kanalen beter zijn dan het kanaal dat je momenteel gebruikt. Je draadloos internet verbeteren was dus nog nooit zo gemakkelijk. Bovendien zullen de andere toestellen die werken ook profiteren van een beter signaal met minder inferentie.

Wifi Analyzer: Download via Google Play | YouTube

XE Currency

XE CurrencyDe XE Currency app is uitgebracht door xe.com, de bekende currency converter website. Er zijn echt honderden van dit soort tools te vinden op Google Play, maar XE Currency is toch wel mijn persoonlijke favoriet. XE haalt de laatste rates op online, maar je kan ook perfect offline berekenen hoeveel 1 dollar in euro is. Ik denk dat zowat alle munteenheden worden ondersteund, waaronder Bitcoin. Een must have voor wanneer je een reis plant, iets koopt online of om de koersen te volgen.

XE Currency: Download via Google Play

Join the conversation

1 Comment

  1. Chapeau dat je ook apps aanraadt die met veiligheid te maken hebben. Zelf gebruik ik ook Authy voor mijn accounts beter te beveiligen.
    Prey kende ik nog niet, misschien moet ik dat op jouw aanraden ook maar eens bekijken dan!

    Bedankt voor je mooie lijst van Android apps 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *