Nu 2014 achter de rug is, blik ik terug op het afgelopen jaar. En daar horen natuurlijk de nodige data en grafiekjes bij!

Van thomasvanhoutte.be naar thomas.vanhoutte.be

Sinds deze zomer kreeg ik vanhoutte.be eindelijk in handen; het heeft veel tijd en moeite gekost, maar ik ben er meer dan blij mee (in een eerdere blogpost legde ik reeds uit waarom je eigen domeinnaam hebben belangrijk is). Mijn oude domeinnaam bestaat nog (en zal nog wel even bestaan), maar ik moest dus de transitie van mijn oude domein naar het nieuwe domein zo goed mogelijk laten verlopen. Ik wou niet vanaf 0 beginnen, dus ik zorgde ervoor dat alle URL’s van het oude domein mooi werden doorverwezen naar het nieuwe: dus thomasvanhoutte.be/blog/ verwijst dus mooi door naar thomas.vanhoutte.be/blog/. Ook Google leek dit fijn te vinden, want zo goed als meteen werd mijn nieuw domein geïndexeerd en ook de bezoekersaantallen hebben relatief goed stand gehouden.

Onderstaand een mooie grafiek hoe deze overgang verliep. Zoals je kan zien: back on track!

Domein overgang

Type van toestel

Een stijgend aantal mobiele gebruikers bezoekt mijn website. Sinds de oprichting van mijn eigen site heb ik het belangrijk gevonden dat ook mobiele gebruikers een goede gebruikerservaring hadden. Niet enkel probeer ik mijn website te optimaliseren voor laadtijden, maar ook de vormgeving en het gebruikersgemak zijn belangrijk; óók voor smartphone en tablet gebruikers. En nu meer dan ooit. Hoewel een laptop of desktop nog steeds door 7 op de 10 van mijn bezoekers wordt gebruikt, toch is er een dalende trend zichtbaar. Voornamelijk het mobiele gebruik van smartphones kent een duidelijke stijging: een verdubbeling sinds 2011. Tabletgebruik stijgt ook, maar deze stijging is minder significant.

Deze data is een combinatie van mijn oude domein (thomasvanhoutte.be) en nieuwe domein (thomas.vanhoutte.be).
Type toestel

Device Category201220132014
desktop858073
mobile81117
tablet7910

Bezoekers per land

Een dikke 85% van alle bezoekers op mijn site komt via zoekmachines, waarvan op zijn beurt er 98.8% vanuit Google mijn website bezoeken. Google is dus een belangrijke bron van bezoekers voor mijn website. Gezien dit domein de .be extensie gebruikt, is het niet verwonderlijk dat Google mijn website vooral zal tonen in de zoekresultaten van Belgische surfers. Gezien een groot aantal pagina’s en blogposts in het Nederlands zijn geschreven, is het niet verwonderlijk dat Nederlandse bezoekers hun weg vinden naar mijn website.

Verder zie ik in totaal toch enkele duizenden bezoekers van overwegend Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Al zie ik wel indicaties dat bezoekers uit niet-Engelstalig landen toch via Engelstalige zoektermen op mijn website terecht komen.

Bezoekers per land

CountrySessions
BE16,036
NL1,753
US1,564
UK611
DE310
CA302
IN302
ID251
FR241
SP143
Other2,262

 

Browsergebruik

Google Chrome is, net zoals vorig jaar, nog steeds de populairste browser. Safari blijkt wel een inhaalbeweging te hebben gedaan waardoor IE en Safari van plaats zijn gewisseld ten opzichte van 2013.

Top browsers

BrowserSessions
Chrome45.70%
Safari20.68%
Internet Explorer14.31%
Firefox14.22%
Android Browser2.80%

Channels

Hoe komen deze bezoekers nu op deze site terecht; via welke channels? Zoals al eerder aangehaald komt het overgrote merendeel vanuit organische zoekresultaten. Hoewel het aandeel van bezoekers die hier terechtkomt vanuit een referral (een verwijzende website zeg maar) of via een sociale medium klein is, toch valt duidelijk af te leiden dat het engagement hoger is. Bezoekers die via deze weg hier terecht komen, spenderen beduidend meer tijd op mijn website of blog.

Channels

Default Channel GroupingSessions per channelAvg. Session Duration
Organic Search20,25572
Direct2,36172
Referral714156
Social445142

 

Bedankt!

Mijn fancy charts zijn natuurlijk het resultaat van jou, de bezoeker! Ruim 300 reacties lieten jullie reeds achter op mijn blog, keep ’em coming! Ondertussen probeer ik verder mijn WordPress te optimaliseren en interessant content aan te bieden.

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *