Spotify laat je muziek streamen via je laptop, smartphone en tablet. Als je via Wi-Fi werkt is bandbreedte vaak geen probleem en ook de snelheid is vaak voldoende om vlot muziek te kunnen streamen. Je zou ten minste 1-2Mbps download moeten hebben voor een goede Spotify ervaring, of je dit haalt kan je testen via mijn internet snelheidstest of misschien is je Wi-Fi traag en dan heb je misschien wel een boodschap aan mijn tips om je draadloos internet te verbeteren.

Spotify gebruikt drie verschillende bitrates; hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit. Maar ook: hoe hogere kwaliteit je verkiest, hoe meer data je verbruikt. Spotify maakt gebruik van caching, wat ongeveer inhoudt dat het volgende liedje dat in een afspeellijst op voorhand wordt ingeladen. Maar ook dat een liedje dat je vaak afspeelt tijdelijk wordt opgeslagen op je mobiel toestel of op je laptop/desktop. Hoeveel data je dus zal gebruiken, is niet exact te zeggen. De drie volgende bitrates kunnen geselecteerd worden:

  • 96 kbps: dit is de standaardkwaliteit die wordt gekozen op de mobiele apps van Spotify.
  • 160 kbps: wordt gebruikt voor de desktop player op je laptop/desktop en op de web player; wordt gebruikt al je ‘hoge kwaliteit’ instelt op je mobiele Spotify app
  • 320 kbps: dit is de hoogste kwaliteit en is enkel beschikbaar voor Premium members van Spotify; te selecteren via de mobiele app als ‘extreme kwaliteit’

 

96kbps160kbps320kbps
Mobiele applicatie (Android, iOS)StandaardHoge kwaliteitExtreme kwaliteit
Web player (via browser)

StandaardHoge kwaliteit
Desktop/laptop

Standaard

Hoge kwaliteit

DataverbruikPer minuut0.72 MB1.2 MB2.4 MB
Per uur43.2 MB72.0 MB144.0 MB
Tijd per GB23 uur en 8 minuten13 uur en 53 minuten6 uur en 57 minuten

high_quality_streaming_spotify_desktop

 

Dataverbruik verminderen kan via een hogere caching limiet in te stellen. Ook werken via offline afspeellijsten kan hier een oplossing bieden voor Spotify die te veel mobiel internet verbruikt op je iPhone of Android toestel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *