Je krijgt van je werkgever ecocheques. Mooie extra, want zo krijg je tot 250 euro per jaar als extra voordeel. Je betaalt er bovendien geen belastingen of sociale bijdragen op. Maar dan komt de vraag: wat te doen met echocheques? In deze blogpost geef ik je een aantal opties om toch van je ecocheques af te geraken (Sodexo, Edenred).

1. Ecocheque omvormen naar cash geld

Als je aan ecocheques denkt, denk je meteen aan een verplicht een koop van een energiezuinige koelkast of een LED lamp. Maar een mens heeft maar zoveel LED lampen nodig en wat doe je dan met die cheques? De eerste methode is om je ecocheques om te zetten naar gewoon cash geld.

Zo verloop het proces:

 • Ga naar een winkel die ecocheques accepteert. In mijn voorbeeld zal ik Brico gebruiken, maar je kan evengoed naar een plantencentrum gaan, de Delhaize in de buurt of een elektronicawinkel (Media Markt).
 • In de Brico (of andere winkel van jouw keuze) koop je iets met je ecochequekaart met een waarde van boven de 250 euro (of het bedrag dat op je ecochequekaart staat). Ik kocht bijvoorbeeld radiatorverf… erg ecologische keuze dus – maar het lukte zonder probleem. Hou je kassaticket bij.
 • In heel wat winkels heb je 14 dagen bedenktijd om spullen terug te brengen; soms zelfs 30m 60 of 90 dagen. Je brengt dus je aankoop terug naar de winkel en vraagt je geld terug.
 • Je krijgt je geld in cashvorm terug. Dit is echter niet in elke winkel zo, dat hangt van winkel tot winkel af: vandaar dus dat ik Brico als voorbeeld neem want zij doen dit wel.

Proficiat, je hebt nu het bedrag van je ecocheques omgevormd tot handje contantje.

2. Via de CoolBlue webshop

Ecocheques worden vandaag bijna louter aanvaard door fysieke winkels. Maar ook een klein aantal online winkels accepteren het. Een voorbeeld is Coolblue. Zij hebben een lijst met producten waar ecocheques voor worden aanvaard. Na het toevoegen van het gewenste product in de winkelwagen, kies je voor afhaling van het product in één van hun winkels.

Tip: ook sommige van hun tweedehandsproducten kan je kopen via ecocheque.

3. Eurostar tickets aankopen

Eurostar tickets kopen met ecocheques kan in principe niet. En toch is het mogelijk om ermee naar Londen te gaan. Hoe dan?

Om je ecocheques aan te wenden voor het aankopen van Eurostar tickets, moet je naar een TUI verkooppunt gaan bij jou in de buurt. Zij verkopen jou je Eurostar ticket en aanvaarden met veel plezier je ecocheques – op papier of digitaal.

Eurostar is participating in the Eco Pass/Ecochèques scheme; however it is not possible to use these vouchers to purchase Eurostar tickets directly with us.

To exchange your Eco Pass/Ecochèques for Eurostar tickets please go to any of the Jetair centres in Belgium.

For more information on this please visit their web site at www.jetaircenter.be/agences.htm

4. Treintickets aankopen (nationaal)

Ook de NMBS laat toe dat je betaalt met ecocheques. Er zijn wel twee addertjes onder het gras die een dealbreaker kunnen zijn:

 • Alleen EcoCheque van Edenred en Eco Pass van Sodexo op papier worden aanvaard.
 • Betalen met elektronische ecocheques is momenteel nog niet mogelijk.

Bovendien zijn aankopen via ecocheques niet terugbetaalbaar.

Wat is jouw manier om van je ecocheques af te geraken?

Join the conversation

3 Comments

 1. Even ter info: Heb bij Coolblue gekeken en er staat duidelijk:
  “Let op: de ecocheques zijn niet om te zetten naar geld. Als je een product retour stuurt, krijg je geen cash voor je ecocheques.”
  Misschien toch riskant….

  1. Hallo Johnny
   Bedankt voor deze toevoeging.
   Ik vraag me dan af of ze een tegoedbon / voucher geven van Coolblue.
   Het is inderdaad zo dat ze op deze manier mogelijk fraude vermijden: mensen die massaal met eco-cheques producten aankopen bij Coolblue en deze dan terugsturen. Op die manier zijn de eco-cheques omgezet (‘witwassen’) naar cash geld. Bovendien verliest Coolblue ook nog eens geld met de afhandeling van de retourzending (e.g. kosten verzending).
   Vermoedelijk moet elke retailer die eco-cheques aanvaardt, ook kunnen aantonen dat ze deze effectief worden besteed aan groene aankopen.
   Vriendelijke groet, Thomas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *