Traag internet thuis? Ik geef je 10 tips die je kan gebruiken om de download en upload snelheid van jouw draadloos internet te versnellen, alsook hoe je het bereik van je internet kan vergroten. Ik geef bovendien specifieke tips voor klanten van Proximus en Telenet.

Voor we beginnen

Alvorens dit artikel te lezen, is het altijd goed om nu te weten wat de huidige snelheid en de kwaliteit is van je internetverbinding thuis. Doe daarom éérst een internet speed test via Fast.com. Dankzij de stappen uit dit artikel zal je verbeteringen aanbrengen, dus je wilt bij elke stap opnieuw de test uitvoeren om het verschil te zien.

Stap 1: Verplaats je modem naar een centrale plek

De allereerste stap die ik je wil meegeven is dat je model op de juiste plek moet staan. Hoe dichter je je bij de model/router bevindt, hoe beter de kwaliteit van het signaal zal zijn.

Laat je model ‘ademen’: plaats deze bij voorkeur niet in een gesloten kast, achter een deur, … Enerzijds zal dit de signalen van de model blokkeren, anderzijds kan je modem hierdoor te heet worden en slechter gaan presteren.

Stap 2: Herstart je toestel

Je modem af en toe eens herstarten kan wonderen doen. Je mag gewoonweg de stekker uit het stopcontact halen en een 10-tal seconden wachten. Vergeet zeker niet alle toestellen zonder stroom te zetten: dus ook een eventuele repeater / range extender die je gebruikt.

Ook het toestel waarmee je internet verbruikt kan wel eens een herstart gebruiken: je iPhone, Android, iPad, tablet, Windows laptop, MacBook, iMac, … Herstarten verhelpt vaak al heel wat problemen.

Stap 3: Positioneer je router optimaal

Bij Stap 1 las je al dat je je router best ergens centraal in huis plaatst. Maar ook de positionering van de router an sich is erg belangrijk. Heeft je router antennes, dan zet je best 1 antenna recht (verticaal) en eentje plat (horizontaal).

Proximus klanten: plaats je B-Box altijd verticaal, dit zorgt sowieso ook al voor een beter signaal.

Stap 4: Kies een minder druk Wi-Fi kanaal

Ook je buren hebben draadloos internet. Heb je veel buren (e.g. appartement in drukke stad), dan zijn er heel wat routers die ook Wi-Fi stralen uitsturen. Deze signalen beginnen elkaar te storen – interferentie genoemd.

Wi-Fi werkt gelukkig met verschillende kanalen. Bij het vaak gebruikte 2,4GHz Wi-Fi, heb je in totaal zo’n 11 kanalen. Zitten jij en al je buren op kanaal 1, dan zal het internet van iedereen trager worden. Gelukkig kan je dit zelf veranderen.

Merk op:

 • Kanaal 6 is niet beter dan kanaal 1 (hoger is hier niet beter). Je kiest best een kanaal waar weinig andere Wi-Fi kanalen op uitzenden.
 • Je kiest best kanaal 1, 6 of 11.

Proximus: Wi-Fi kanaal veranderen via de Home Optimizer app of via de model

Klanten Proximus hebben twee opties om hun kanaal aan te passen: via de app van Proximus, of handmatig in de modem dit aanpassen. Beide opties worden uitgelegd op de site van Proximus: Sneller wifi-kanaal via de Home Optimizer app of de modem.

Telenet: Wi-Fi kanaal aanpassen van uw wireless modem

Via de modeminstellingen kan je het kanaal aanpassen voor Telenet klanten. Via hun pagina Ik heb last van interferentie kan je kijken hoe dit moet.

Hoe wifi-kanaal van uw wireless modem aanpassen?
Ga naar uw Modeminstellingen
Ga naar de tab Signaal
Kies bij Wifi-frequentie voor 2,4 GHz of 5 GHzKies bij Configuratie 2.4 GHz tussen kanaal 1, 6 of 11
Stel bij Configuratie 5 GHz kanaal 100 in
Klik op Bewaar

telenet.be

Stap 5: Overbelast je Wi-Fi niet

Routers zijn gemaakt voor een klein aantal mensen. Zeker oudere modellen zijn slechts in staat om maar een handvol aantal toestellen te voorzien van een stabiele internetverbinding. Tegenwoordig hebben we vaak minstens 1 tot 2 toestellen per persoon: een smartphone en een laptop. Vaak nog een tablet er bij, een game console, internet radio, lampen die verbonden zijn met internet (smart home), een slimme speaker, … Overbelasting van een router is dus niet zo vreemd.

Naast het aantal verbindingen, is ook het volume van belang. Hoe meer data je er door jaagt, hoe zwaarder je router het heeft. Streaming diensten zoals Netflix en YouTube verbruiken heel wat data op korte termijn: terwijl het vaak deze diensten zijn die je vele uren na elkaar gebruikt.

Wat je kan doen hier is ervoor zorgen dat je een recente router hebt: je kan dit navragen bij Proximus of Telenet. Een nieuwere router zal minder problemen hebben met een grotere belasting.

Stap 6: Gebruik een Wi-Fi extender

Een Wi-Fi Extender (of Wi-Fi Booster, of Wi-Fi repeater, of Wi-Fi Plug) verbergt al in zijn naam wat het doet: het vergroot het bereik van je draadloos internet bij jou thuis. Zeker bij nieuwbouw appartementen en huizen zie je dat de geïsoleerde muren het signaal sterk blokkeren.

Merk op hier dat je de Extender/Booster in een stopcontact moet steken. Je verliest dus een stopcontact in huis, alsook is het toestel zeker niet erg mooi te noemen. Hiernaast verbruikt het ook energie (dit is echter beperkt). Het toestel maakt daarentegen geen lawaai.

Telenet: gratis “Wifi-Booster” huren

Telenet biedt hun klanten een gratis “Wifi-Booster” aan. Je kan het gratis aanvragen, je betaalt enkel de eenmalige verzendkosten. Dit kan dus een erg goede oplossing zijn die zeker te proberen is voor jou thuis.

Heb je graag een tweede Booster in huis, dan kost je dat 2 euro per maand per toestel.

Proximus: Wi-Fi Booster huren per maand

Proximus laat klanten hun Wi-Fi Booster huren aan 2,49 euro per maand. Te huur via de website van Proximus.

Zelf een Smart plug kopen

Wil je geen maandelijks bedrag op tafel leggen, of ben je klant bij een andere provider dan Proximus of Telenet, dan wil je er misschien voor kiezen om zelf een Booster te kopen.

Er zijn heel wat modellen op de markt te vinden. Gelukkig kan je voor een relatief laag bedrag reeds een goede “Wifi Smart Plug” vinden die gewoon werkt.

Ik raad de TP-Link HS110 aan. Deze is te vinden op onder andere Bol.com. De voordelen zijn dat deze Wi-Fi Extender geen stopcontact laat verloren gaan.

Stap 7: Controleer of er een tijdelijk probleem is

Indien je internet snelheid plotseling erg is verslechterd, kan het zijn dat er bijvoorbeeld werken worden uitgevoerd in jouw straat. Of, je hebt je internet limiet overschreden. Je controleert best beide scenarios ook even, gezien beide factoren slechts tijdelijk zijn (maar wel erg vervelend).

Telenet klanten

Controleren of je maandelijkse basisvolume niet is overschreden: internetverbruik raadplegen.

Checken of er geen (geplande) werken zijn in jouw buurt of straat: Telenet klantenservice.

Proximus klanten

Je verbruik raadplegen via MyProximus website.

Om te controleren of er werken aan de gang zijn, contacteer je Proximus best even telefonisch via het gratis nummer: 0800 22 800.

Conclusie

Hopelijk konden deze zeven tips jouw internet verbeteren thuis. Uiteraard zijn er nog vele opties om jouw surfen te versnellen:

 • Wi-Fi bereik vergroten via aluminium folie (bron)
 • Wachtwoord veranderen om ongewenste gebruikers te stoppen (bron)
 • Ander router software installeren (bron)

Heb jij zelf ook problemen met je draadloos internet en wil je delen hoe je dit hebt opgelost? Of, welke bovenstaande tip heeft jou geholpen? Deel hier hieronder in de reacties.

Join the conversation

2 Comments

 1. Wi-Fi Booster is geen goeie oplossing kreeg ik te horen van twee telecomwinkels en van specialisten ter zake. Stop met mensen iets wijs te maken.

  1. Hallo D.M.
   Een Wi-Fi booster zal de snelheid ongeveer halveren, maar anderzijds zal het bereik wel groter worden van je draadloos internet.
   Gezien de lage kost van een booster kan dit toch een oplossing zijn voor een aantal mensen die voornamelijk een beter bereik wensen – en niet zozeer een hoge bandbreedte nodig hebben voor hun use case (e.g. mails sturen, webpagina’s bezoeken).
   Akkoord wel dat er mogelijk betere opties zijn, vandaar ook dat ik een hele lijst met mogelijkheden overloop op mijn blog.
   Vriendelijke groet, Thomas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *