“Bedrijfswagen nooit zo populair”, schrijft De Tijd op 7 januari 2020. Er worden maar liefst meer dan 300.000 wagens ingeschreven in heel 2019 door bedrijven. Voor mij reden te meer om hier eens dieper op in te gaan!

Een auto is dan ook een handig vervoersmiddel, en fiscaal toch wel aantrekkelijk voor veel bedrijven. Zeker grote consultants doen hun duit in het zakje in dit groeiend aantal bedrijfswagen. De Tijd (andermaal) schreef nog in 2016 over deze consultants:

“Consultants lokken jong talent met kekke bedrijfswagens, zoals Deloitte dat met Mini’s doet.”

Tijd.be (Emmanuel Van Brussel, 15 oktober 2016)

Een bedrijfswagen is voor heel wat mensen erg welkom: een groot deel van de Belgen zou sowieso een wagen aankopen. Via een bedrijfswagen kan dit financieel veel interessanter worden: een vaak nieuwere (of zelfs gloednieuwe), grotere en in het algemeen dus duurdere wagen wordt door de werkgever betaalt. Toch schuilt er nog een kost die door de werknemer moet betaald worden; de zogenaamde VAA. Ik maakte een kleine afzonderlijke pagina om dit voor jouw situatie te berekenen: bereken VAA tool 2020 (klik om de tool te openen in een nieuw tabblad).

Wat is VAA – Voordeel Alle Aard?

Het voordeel alle aard is in feite een kost die jij aan de staat moet afstaan omdat je gebruik maakt van een bepaald voordeel. Dat voordeel kan een smartphone zijn, maar dus ook een wagen die jouw werkgever je ter beschikking stelt. Omdat je hier ook in je privé gebruik van maakt, moet je dit dus compenseren door een zekere vergoeding te betalen (die overeen stemt met de waarde van dit voordeel).

VAA betalen op je bedrijfswagen

Het voordeel alle aard die je moet betalen als je een bedrijfswagen hebt, zal afhangen van de wagen die jij ter beschikking krijgt van je werkgever. Er worden volgende elementen in rekening gebracht:

  • Cataloguswaarde
  • Leeftijd van de wagen
  • De impact op het milieau (CO2)
  • Type aandrijving (diesel, elektrisch , …)

Deze parameters samen zullen het uiteindelijke voordeel alle aard bepalen die per maand of jaar betaald dient te worden. Gebruik de VAA Tool om dit bedrag te kennen.

Minimum VAA bedrijfswagen inkomstenjaar 2020

Ook al heb je een kleine bedrijfswagen (lage cataloguswaarde en/of weinig uitstoot), verwacht dan niet dat het maandelijkse VAA bedrag dicht tegen nul zal liggen. De wetgever heeft namelijk een minimumbedrag gedefinieerd (dit verandert trouwens jaarlijkse via een indexatie). Voor het wat mensen met een (kleinere) bedrijfswagen zal dus gelden dat zij het minimumbedrag zullen betalen. Het minimumbedrag per maand in 2020 is 1.340 euro.

Voordeel Alle Aard – Voorbeelden

Voorbeeld 1:

  • Wagen: nieuwe elektrische wagen (minder dan 12 maanden geleden in leasing) met een cataloguswaarde van 39.038 euro
  • VAA: hier is het minimumbedrag van toepassing, omdat de uitstoot 0 gram bedraagt. De cataloguswaarde is een grenswaarde in dit geval: vanaf een hoger bedrag zal ook het VAA stijgen.

Voorbeeld 2:

  • Wagen: Volkswagen Golf (Diesel, catalogusprijs van 45.000 euro, 153 g/km CO2 uitstoot, 2e volle jaar in leasing)
  • VAA: 330,94 euro

Voorbeeld 3:

  • Wagen: Audi A3 (Benzine, catalogusprijs: 26.330, 128g/km CO2 uitstoot, 14 maanden in leasing)
  • VAA: 127,29 euro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *