Sparen is geen evidentie. Hoewel al heel wat mensen sparen in ons land, toch blijkt dat 1 op de 3 Belgen helemaal niets spaart (cijfers van 2017). En voor de mensen die toch sparen: ongeveer de helft van ons is niet tevreden over het gespaarde bedrag. Allemaal interessante cijfers vond ik. En daarom wou ik even delen wat ik (gelinkt aan deze cijfers) onlangs las bij de Taaltelefoon over een concept dat ‘Bingosparen’ heet.

Bingosparen volgens de Taaltelefoon

Bingosparen werd ‘Woord van de week’ (13-19 january 2020) en wordt als volgt omschreven door Taaltelefoon:

Bingosparen is een ludieke methode om elke week wat geld opzij te leggen. Om te kunnen bingosparen, maak je een bingokaart met 52 vakjes, waarop je de getallen 1 tot en met 52 door elkaar invult. Je streept elke week een getal door, zodat je aan het eind van het jaar het volledige bingorooster hebt afgewerkt. Het getal dat je doorstreept, is het bedrag dat je die week op je spaarrekening moet storten. Alles bij elkaar heb je aan het eind van het jaar dan 1378 euro gespaard.

De Taaltelefoon, een initiatief van de Vlaamse Overheid (team Taaladvies van het Departement Kanselarij en Bestuur), schenkt hier niet zomaar aandacht aan.

Gemiddeld maandelijks gespaard bedrag

Sparen is namelijk belangrijk om een tegenslag te kunnen doorstaan. Volgens Netto ben je pas financieel gezond als je 6 maanden salaris als spaargeld hebt staan (bron). Er zijn grote verschillen te zien als we enkel kijken naar ‘gemiddelden’: dat is dus opletten om niet te veralgemenen en om tot foute conclusies te komen.

Spaarders en niet-spaarders

Wat mij dan persoonlijk opvalt zijn de gemiddeldes wanneer spaarders en niet-spaarders worden bekeken apart of samen:

  • Gemiddeld spaarbedrag per maand bij spaarders en niet-spaarders samen genomen: 186 euro
  • Gemiddeld spaarbedrag per maand bij enkel spaarders: 327 euro

Spaarbedrag per leeftijd

Het verschil in leeftijd blijkt toch ook wel een grote factor te zijn in het bedrag dat wordt gespaard (bron: Febelfin). De 35-44 jarigen en de 65-plussers blijkens toch vaak helemaal niets te sparen (in vergelijking met de andere leeftijdsklassen). Mogelijke verklaring kan zijn dat de 35-44 jarigen zich in een levensfase bevinden waarbij heel wat kosten komen kijken; zoals kinderen of het afbetalen van een woning. De 65-plussers anderzijds moeten dan waarschijnlijk enkel beroep doen in vele gevallen op louter hun pensioen als inkomen, wat ook impact heeft op het spaarvermogen van die leeftijdsgroep.

Het bedrag dat maandelijks wordt gespaard hangt sterk af van de leeftijd waarin een persoon zich bevindt.

Merk op dat de grafiek hierboven enkel ‘meer dan’ of ‘minder dan’ 250 euro weergeeft. We weten dat spaarders gemiddeld 327 euro sparen! Dit zijn nu eenmaal de gegevens die ik heb van Febelfin, maar het kan dus goed zijn dat de grafiek er visueel helemaal anders zou uit gaan zien moest er nog een onderscheid worden gemaakt tussen de spaarders die tussen 250-500 sparen, en de spaarders die meer dan 500 euro opzij zetten.

Bingosparen als manier om te starten met (of meer) te sparen

Ben jij een actieve spaarder die met regelmaat geld apart zet, of geef je elke maand als je geld uit? In beide gevallen kan je toch eens de ludieke manier van het Bingosparen uitproberen vind ik!

Hoe werkt Bingosparen?

De enige vereist om te starten met Bingosparen is tot 52 kunnen tellen. Het principe is heel eenvoudig: er zijn 52 weken in 1 jaar. De bedoeling is dat je elke week van het jaar minstens één bedrag spaart. Dit bedrag wordt bepaald door een bingokaart. Speel je het spelletje volledig uit op het einde van het jaar, dan heb je mooi 1.378 euro gespaard op het einde van de rit (en je zou het minimaal mogen voelen).

Voorbeeld van een Bingospaarkaart (andere gelijkaardige methodes zijn ook mogelijk)

Mijn methode is om een kaart te maken waarbij ik de getallen 1 tot 52 in volgorde oplijst. Per week schrap ik dan het gespaarde bedrag op de kaart. Indien het een ‘dure’ week was (e.g. grote aankoop x of y), dan kies ik een laag bedrag om te sparen voor die week: ik schrap bijvoorbeeld het getal 7 en zet 7 euro opzij. Bij een ‘goedkope’ week kies ik net een hoger bedrag van de kaart die nog vrij is: bijvoorbeeld 45 euro.

Elk bedrag kan dus maar 1 keer gespaard worden! Indien mogelijk, is het slim om in het begin van het jaar al veel hoge cijfers te schrappen.

Uiteraard zijn er varianten mogelijk; doe beroep op je eigen creativiteit! Hierbij 3 voorbeeld van varianten:

  • Werk met veelvouden van twee: 2, 4, 6, 8, .. tot je aan 104 euro uitkomt. Op die manier spaar je dubbel zo veel als in mijn eerste voorbeeldje.
  • Gebruik de getallen 1 tot 52 in een willekeurige volgorde op je kaart en volg de kaart elke week. Je spaart dan elke week een ander bedrag dat je op voorhand al weet.
  • Ga je de bingokaart kwijtspelen, dan ken je ook werken met dobbelstenen. Neem 2 dobbelstenen en laat het lot bepalen wat je spaart.

Wat te doen met het gespaarde bedrag via Bingosparen?

Wat je doet met het gespaarde bedrag is volledig aan jou. Het is goed om bij de start van de Bingo ergens naar toe te werken: dankzij het doel dat je hebt zal je makkelijker de wekelijkse gewoonte kweken om te sparen. Mijn persoonlijke mening: ik raadniet aan om dit bedrag in cash aan te houden, of simpelweg op een spaarrekening te laten staan op et einde van het jaar. Beter kan bijvoorbeeld pensioensparen zijn: weet dat je pensioensparen volstorten in januari historisch gezien de beste manier is om het meeste rendement te behalen. Je kan in dit jaar (dit bedrag wordt elk jaar geïndexeerd) tot 1.270 euro fiscaal voordelig sparen via een pensioenspaarfonds: je kan dit bedrag volledig voldoen met het gespaarde bedrag van het Bingosparen (en je kan daar bovenop er ook nog mee gaan eten).

Er zijn nog andere leuke manieren om dit geld in te zetten zodat je er iets nuttigs mee doet: aandelen, Bitcoin, schenking aan iemand, op vakantie, mooi horloge kopen, … Up to you – veel plezier er mee!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *