Er circuleert heel wat informatie momenteel die gaat over ‘het coronavirus’, ook wel Coronavirus Disease (COVID-19) genoemd. Helaas is er ook veel foutieve en tegenstrijdige informatie die wordt gedeeld – informatie die ik persoonljik zelf niet altijd kan verifieren. De bedoeling van deze blogpost is om 1 website verder uit te lichten die wél correcte informatie bevat: hoe zelf je eigen mondmasker te maken in deze tijden. Er is namelijk een groot tekort aan maskers op dit moment.

Vooraleer je verder leest, hieronder vind je nog een aantal officiele bronnen die je kan raadplegen rond het Coronavirus. Het is belangrijk om NIET zomaar eender wie of wat te geloven, maar enkel wetenschappelijk onderbouwde of bewezen informatie als waar te beschouwen en eventueel verder te delen met jouw netwerk.

Ook eventuele buitenlandse websites kunnen interessant zijn. Let daarop op de bron: een .edu website (officiele website van een hogeschool en/of universiteit) is waarschijnlijk betrouwbaarder dan een random .com website (dit soort domeinnamen kan in principe iedereen zomaar registereren zonder controles).

Mondmasker zelf maken

Benodigdheden

Het mondmasker maken doe je uiteraard niet meteen: was eerst je handen!

Dit heb je allemaal nodig:

 • Stuk stof (polyester of katoen) van 20×20,5cm groot (voor buitenkant masker)
 • Stuk stof (polypropyleen of katoen) van 20×20,5cm (voor binnenkant masker)
 • 4 linten van 50cm (geen elastiek)
 • Vervangbaar filtermateriaal (stofzuigerzak of koolstoffılter)

Aandachtspunten bij het maken van het mondmasker

 • Je kan maar beter meerdere lagen stof gebruiken in plaats van slechts één laag, dit om jezelf beter te beschermen
 • Vaak zal een zijde of syntetische stof je minder goed beschermen. Kies daarentegen voor katoen, of een keukenhanddoek.
 • Je mondmasker zal goed moeten aansluiten aan jouw gezicht (neus en kin). Je ademt door het masker met zowel je neus als mond.
 • Bij de keuze van de materialen schenk je aandacht aan het feit dat je mondmasker meermaals een kookwas moet kunnen doorstaan (zonder bijvoorbeeld te krimpen).

Gebruik van het mondmasker

Je mondmasker wil je natuurlijk ook gebruiken, om jezelf en anderen te beschermen. Je let best op de volgende zaken:

 • Steriliseer het mondmasker dagelijks. Dit doe je door hem te wassen op 90°C
 • Elke keer je het mondmasker aandoet, zorg je voor de nodige hygiene (handen wassen, het mondmasker niet aan de binnenkant vastnemen, ..)

Het mondmasker maken: patroon naaien

De patronen die je nodig hebt om je mondmasker te naaien, kan je terugvinden op maakjemondmasker.be. De grote stappzn zijn:

 1. Materiaal knippen
 2. Plooien maken
 3. Omslag stikken
 4. Plooien vastzetten
 5. Middennaad stikken
 6. Linten bevestigen
 7. Omslag stikken
 8. Keren en afwerken
 9. Steriliseren

Het patroon van dit masker past op een A4 blad.

Tot slot

Het is altijd een goed idee om de laatste updates direct van Volksgezondheid te vernemen. De methoden, technieken en informatie wordt steeds aangepast op basis van nieuwe kennis die men verwerft. Zie de links bovenaan dit artikel!

Zelfgemaakte maskers zijn zeer nuttig voor wie ziek is en thuis zit. Zo kunnen de professionele maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers. Zij zorgen namelijk dag in dag uit voor de patiënten en zijn essentieel voor de gezondheid van de hele bevolking. Heeft u thuis nog een voorraad? Breng hem dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

FOD Volksgezondheid

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *