Zowat iedereen koopt tegenwoordig online. Ook internationale webshops (zoals het Chinese AliExpress) of Amerikaanse webshops zijn erg populair: vaak kan je daar zaken kopen die men in lokale webshop niet vindt. Of, een ander argument dat ik vaak hoor zijn de extreem lage prijzen. Dit alles kan wel eens drastisch veranderen vanaf 1 juli 2021.

Wat verandert er precies op 1 juli 2021?

Shop je online buiten de Europese Unie, dan zal je voor zendingen die aankomen in België vanaf 1 juli 2021 zowel BTW (belasting) en invoerkosten moeten betalen. Voordien was er een drempel van 22 euro: alles onder dit bedrag was vrijgesteld van extra kosten. Het is dus opletten: élke zending zal dus heel wat meer gaan kosten vanaf deze zomer. Denk je een dealtje te doen van een paar euro op AliExpress, Banggood, LightInTheBox en andere konsoorten, wees dan niet verrast door heel wat extra kosten. Deze extra kosten kunnen zelfs hoger zijn dan de totale waarde van het pakket:

 • BTW = 21%
 • Invoerkosten

Hoe bereken ik de douanekosten voor mijn pakket?

Er zijn in principe 2 manieren om te weten te komen hoeveel je extra moet betalen op een bestelling die je deed buiten de Europese Unie.

Optie 1: de webshop is geregistreerd bij de EU

De eenvoudigste optie is dat de webshop zich op voorhand heeft geregistreerd bij de Europese Unie. In dit geval is er een afspraak waarbij de webshop akkoord gaat om de berekening van de extra kosten reeds uit te voeren bij de aankoop van de goederen. Als consument zal je dus reeds alle kosten kennen bij de betaling van jouw aankopen.

Een geregistreerde webshop heeft zich aangepast aan de nieuwe EU-wetgeving en gebruikt het Europese éénloketsysteem voor invoer (Import One Stop Shop of IOSS). De webshop verrekent de btw en invoerkosten vooraf.

bPost

In dit geval – indien een webshop is geregistreerd – zullen ook de invoerkosten wegvallen! Dit kan reeds een groot verschil maken qua totale kosten. Althans, indien de totale waarde van het pakket kleiner is dan 150 euro.

Optie 2: Zelf de BTW douanekosten berekenen

Er zijn dus twee types internationale shops waar je kan shoppen: geregistreerde of niet-geregistreerde. Het is te verwachten dat heel wat (grote en bekende) webshops zich zeker zullen registeren. Kleinere webshops, zelfstandige verkopers of gespecialiseerde webshops zullen dit mogelijk niet doen. In dat geval heb je zelf werk om uit te zoeken wat je nu totaal zal betalen voor het item wat je wilt aankopen online.

Via mijn tool kan je zelf de douanekosten berekenen voor internationale zendingen.

De tool hanteert dezelfde berekening als bPost om de kosten te berekenen. Toch kan het zijn dat het bedrag (licht) afwijkt, omdat er afrondingen kunnen gebeuren en/of omzetting van vreemde munt naar euro.

Wanneer betaal je nu deze extra kosten aan bPost? De eenvoudigste manier is om de bPost app te installeren. Van zodra jouw internationale zending het land binnen komt, zal de app jou vragen om de kosten te betalen (via de app zijn er verschillende betaalmogelijkheden).

Rekenvoorbeeld (via bPost)

Ter illustratie: volgende tabel geeft mooi weer hoe de kosten stijgen vanaf 1 juli.

voorbeeld
Bron: bpost.be

Join the conversation

2 Comments

 1. Hey Thomas

  Ik had je een berichtje gestuurd via de contactpagina maar ik weet niet of dit aangekomen is daarom even via deze weg:
  Is het mogelijk dat er een foutje in de calculator zit?

  Wanneer ik een berekening doe voor een pakket twv 2300€ uit Japan (met 0€ verzendkosten) krijg ik volgend resultaat

  “Het totale bedrag €2300 van uw zending bedraagt €150 of meer, u dient dus invoerkosten en de BTW te betalen op deze zending. De BTW is 21% en bedraagt €483, de invoerkosten bedragen hier €32. De totale bijkomende kost bij deze internationale verzending is dus €515.”

  Echter bij “totale kost” staat €1030 vermeld (exact het dubbele van €515)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *