Sinds mijn aankoop van de Jura ENA4 volautomatische koffiemachine, ga ik regelmatig op zoek naar kwalitatieve koffiebonen. Ik merk dat er toch heel wat verschil is tussen bonen uit de supermarkt, en ‘speciality coffee’ die je vaak enkel vindt bij lokale koffiebranderijen.

Een hele gekende koffiebranderij aan onze kust is Dumolyn. Al sinds 1953 is Dumolyn een begrip in de regio van Knokke-Heist voor koffieliefhebbers… dus als volledige amateur wou ik het daar ook wel eens zien (en ruiken!).

De verschillende koffies van Dumolyn

Dumolyn werkt uitsluitend met arabicabonen (en niet met bijvoorbeeld robusta, die soms wel eens als minderwaardig worden aanzien). Ik kreeg te horen dat hun ‘single origins’ een echte sterkte is van hun branderij. Een ‘single origin’ betekent dat een koffieboon bij hen uit 1 enkel land komt (mogelijk uit verschillende plantages).

Wij bieden verschillende exclusieve ‘single origin’ koffies aan: Maragogype, Kenya, Guatemala, Santos en Costa Rica.

dumolyn.be, geraadpleegd 25 augustus 2022

Slowroast brand process

Dumolyn adverteert op hun website met hun ‘slowroast brand process’. Dit betekent dat ze hun koffie op een lagere temperatuur branden, en gedurende een langere periode. Dit is natuurlijk duurder, omdat ze per uur minder kilo’s koffie kunnen branden die ze dan vervolgens kunnen verkopen. Dit is het tegenovergestelde van de grote commerciële koffiebranderijen die juist wel zo veel mogelijk kill’s willen branden – dit levert hen meer efficiëntie op en uiteindelijk betekent dit dat zij hun koffie goedkoper kunnen aanbieden en/of meer winst maken op het einde van de rit.

Dumolyn, koffiebranderij sinds 1953 te Knokke-Heist

Slow roasting is uitgebreid beschreven op Google, zoek maar eens op. Zo zijn er tal van voordelen beschreven:

  • de koffie ligt niet op de maag
  • minder zurigheid in de koffie
  • zoetere koffie omdat de koffie meer tijd heeft om volwaardig te carameliseren
  • geen verbrande smaak

Welke koffie kocht ik?

Ik kocht een single origin uit Guatemala, aslook een zakje Gold. Telkens 250 gram, om te proberen thuis. Als enige koffiedrinker koop ik kleine verpakkingen, zodat ik ze snel kan gebruiken en ze alle smaken blijven behouden.

Dumolyn fotogallerij

Hierbij wat foto’s na mijn bezoek aan de branderij (Natiënlaan 245, 8300 Knokke-Heist).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *