5 effectieve tips om je computer te versnellen

Zowat elke nieuwe computer is performant en voert meteen uit wat je vraagt. Maar al na een aantal maanden kan de computer trager worden en met de jaren gaat het alleen maar trager. Programma’s duren lang om te openen, websites laden traag, je computer opstarten duurt erg lang en ook de Windows updates lijken een eeuwigheid te duren. Allemaal tekenen die aantonen dat je computer niet meer mee kan. Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om je computer terug een boost te geven. Enkele tips opgesomd.

1. Schijfopruiming

Mijn eerste tip is om schijfopruiming uit te voeren. Ga naar Start en typ ‘Schijfopruiming’ (of Disk Cleanup als je computer in het Engels staat). Wanneer je dit programma uitvoert, zal Windows op zoek gaan naar onnodige bestanden. Deze bestanden kunnen bijvoorbeeld tijdelijke systeembestanden zijn die Windows niet langer nodig heeft, maar die wel ondertussen plaats innemen op je computer. In mijn voorbeeld (zie foto hieronder) ruim ik ruim 2GB op (=2000MB).

Windows schijfopruiming

Schijfdefragmentatie is nog een programma die standaard is geïnstalleerd op Windows en die kan helpen om je computer terug sneller te maken. Ga naar start en type in ‘defrag’ en kies dan voor schijfdefragmentatie. In de lijst kies je je C-schijf en kies je Optimaliseer of Optimise (alweer, als je computer in het Engels staat). Als dit de eerste maal is dat je dit uitvoert, kan het process een uur of meer in beslag nemen – geduld dus. Ik raad aan om dit toch maandelijks uit te voeren; of dit automatisch in te stellen.

2. Koop een SSD

Een tip die ik ook steeds aan vrienden en familie aanraad: koop een SSD. Een SSD is een type harde schijf die heel snel werkt en de algemene snelheid van je computer flink zal verhogen. Het kopieren van bestanden, het openen van programma’s of het starten van Windows: al deze taken zullen stukken sneller gaan wanneer je kiest voor een SSD. Hoewel dit een investering vraagt, is dit echter een goede investering waar je werkelijk iets aan hebt.

Een SSD kan je eenvoudigweg online kopen. De SSD schijven die ik sterk kan aanbevelen, vind je hieronder:

3. Schijfdefragmentatie

Schijfdefragmentatie is (net zoals schijfopruiming) een programma die standaard is geïnstalleerd op Windows en die kan helpen om je computer terug sneller te maken. Ga naar start en type in ‘defrag’ en kies dan voor schijfdefragmentatie. In de lijst kies je je C-schijf en kies je Optimaliseer of Optimise (alweer, als je computer in het Engels staat). Als dit de eerste maal is dat je dit uitvoert, kan het process een uur of meer in beslag nemen – geduld dus. Ik raad aan om dit toch maandelijks uit te voeren; of dit automatisch in te stellen.

4. Verwijder ongebruikte programma’s

Het klinkt misschien logisch, en toch vergeten heel wat mensen deze stap. Door niet gebruikte programma’s te verwijderen, maak je plaats voor andere programma’s. Geïnstalleerde programma’s starten vaak ook op samen met je computer, wat het opstarten ook vertraagt. Verwijder dus wat je al lang niet meer hebt gebruikt.

Ga naar je configuratiescherm en kies voor ‘Verwijder programma’s’. Uit de lijst met programma’s kan je dan selecteren op installatiedatum bijvoorbeeld.

5. Scan je computer voor virussen

Net zoals bij mensen weet je niet altijd meteen dat je computer ‘ziek’ is. Scan daarom regelmatig je computer op virussen en andere kwaadaardige programma’s. Dergelijke programma’s kunnen namelijk je computer erg traag maken, omdat ze op de achtergrond taken uitvoeren.

Goede antivirus programma’s zijn niet altijd betalend! Gratis antiviruspakketten kan je krijgen van onder andere Avast of AVG. Maar ook Windows zelf komt sinds Windows 10 met een gratis pakket: Windows Defender. Ga naar start en type in ‘Defender’ om dit programma te openen. Bekijk daar de huidige status van bescherming van je PC en voer daar een scan uit.

 

Author Bio

Thank you for your interest in my blog! On this miniblog, I write mostly short (technical) blog posts that might interest other people. Read more about me or feel free to contact me.

 

3 thoughts on “5 effectieve tips om je computer te versnellen

    1. Hey Stijn
      Klopt, althans niet zoals vroeger. Daarom dat de nieuwe Windows versies bijvoorbeeld ‘Optimize’ in plaats van ‘Defragment’ weergeven. Bij een SSD zal bijvoorbeeld het TRIM commanda worden aangesproken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *