Mac OS X: Bestanden en mappen kopiëren via de Terminal

Grote bestanden kopiëren binnen Mac OS X kan wel eens fout gaan als het gaat om een groot aantal kleine bestanden, of erg grote files (denk maar aan je iPhoto bibliotheek of iTunes) met error code -36 of -43 als gevolg. Ook bij het kopiëren van bestanden van en naar een externe schijf loopt Mac wel eens tegen problemen aan. Een veelvoorkomende foutmelding is de volgende:

“De Finder kan de bewerking niet voltooien, omdat sommige gegevens in ‘bestanden’ niet kunnen worden gelezen of geschreven. (Foutcode -36)”

of

“De bewerking kan niet worden voltooid, omdat een of meer vereiste onderdelen niet kunnen worden gevonden. (Foutcode -43)”

Via deze blogpost geef ik twee mogelijke manieren om bestanden te kopiëren. Normaalgezien gebruik je de Finder die Mac biedt, in mijn twee oplossingen gebruik ik de Terminal. Ik neem hierbij aan dat je reeds in je Mac opstarten in veilige modus hebt geprobeerd en dat ook dit niet succesvol was.

Methode 1: Werken via dot_clean

Mijn eerste methode is werken met dot_clean, een ingebouwd commando in Mac OS X. Open hiervoor een terminal venster en typ: dot_clean [spatie]. Vergeet niet na dot_clean een spatie te typen. Sleep nu de map die problemen geeft in het terminal venster en druk op enter. Je krijgt geen melding; echter zou je probleem hiermee mogelijk verholpen zijn. Probeer dus nu nogmaals de folder te kopiëren.

Een voorbeeld:

dot_clean /Users/thomas/folder

Indien er spaties staan in de bestandsfolder of, kan het zijn dat de deze methode alsnog mislukt. Probeer dus eerst de spaties te verwijderen uit de bestandsnaam en probeer opnieuw.

Methode 2: Het ditto commando

Het ditto commando zegt al een beetje zelf wat het doet; ditto staat voor ‘evenzeer’, ‘op dezelfde wijze’ of ‘idem’. Dit commando, dat via de Terminal wordt gebruikt, zal dus bestanden of mappen kopiëren van de ene naar de andere locatie.

Open dus een terminal venster en typ ditto. Sleep nu de bronmap of het bronbestand in dit venster. Dan sleep je de map waarnaar je wilt kopiëren in het venster. Je commando kan er dus zo uitzien:

ditto /Users/thomas/source /Users/thomas/destination

In het geval ditto een fout tegenkomt, zal het alsnog proberen het kopiëren te voltooien. Je Finder zou een foutmelding geven en stoppen met de operatie. Ditto zal daarentegen de fout weergeven, maar alsnog verder gaan met het kopiëren.

 

Author Bio

Thank you for your interest in my blog! On this miniblog, I write mostly short (technical) blog posts that might interest other people. Read more about me or feel free to contact me.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *