Netflix zou een P2P aanpak moeten gebruiken

Net zoals Popcorn Time volledig werkt via P2P, kan ook Netflix hier gebruik van maken. Het principe is eenvoudig: in plaats dat de abonnee van 1 punt download (de servers van Netflix), kan de abonnee ook downloaden vanuit andere gebruikers. De internet snelheid gaat omhoog voor de eindgebruiker, wat toelaat dat hogere kwaliteitsstreams niet haperen en dat de film of de serie ook gewoon sneller zal starten. Bovendien worden de Netflix servers hierdoor minder belast, wat dan weer voordelig is op financieel vlak voor het bedrijf én andere gebruikers hebben dan weer meer bandbreedte voor hun streams.

netflix_televisie

Niemand hoeft te wachten op zijn televisie, waarom zou je moeten wachten op je Netflix streams?

 

Account strategie

Idealiter biedt Netflix dan twee types van accounts aan. Eentje dewelke enkel downloadt vanuit de Neflix server, en eentje die P2P-verbindingen toelaat om zo de downloads te versnellen. Of ze bieden alsnog 1 account aan, kwestie van verwarring te vermijden (tip: zeker “To Keep Your Customers, Keep It Simple” van Patrick Spenner en Karen Freeman op Hardvard Business Review eens lezen!), maar voegen dan een voordeel toe aan dit account. De P2P-variant ontvangt dan:

  • een kleine korting op diens factuur op maandelijkse of jaarlijkse basis;
  • een gratis maand Netflix;
  • upgrade naar een hoger account type;
    • Basic → Standaard
    • Standaard → Premium

Via de juiste marketing aanpak wordt dan sowieso al aangehaald dat de P2P-variant series en films x procent sneller laden en dat dit alleen al een voordeel is.

De voor- en nadelen van deze aanpak

Voordelen

Het kan gewoonweg allemaal vele sneller en eenvoudiger.  De populariteit van torrent downloading, Popcorn Time en zelfs de digitale munt Bitcoin bewijzen dat een decentraal systeem een interessante manier van werken is. Netflix moet minder kosten maken op lange termijn door een verminderde nood aan bandbreedte en dus serverkosten, gebruikers kunnen sneller hun serie starten en deze serie kan in hogere kwaliteit streamen. Hopelijk is Netflix dan slim genoeg om lokale peers aan te spreken (iemand in Vlaanderen download dan idealiter van iemand die zich ook in Vlaanderen bevindt, of Nederland of Duitsland, maar niet van een gebruiker van Zuid-Afrika).

Nadelen

rozengeur_en_maneschijnHet is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Toch ook even kritisch zijn voor mijn suggestie.

De media gaan uiteraard smullen bij de eerste berichten van de invoer van P2P. Je zou in eerste instantie verkeerdelijk kunnen denken dat gebruikers elkaar maar moeten voorzien in bandbreedte en dat Netflix zich helemaal wegtrekt. Uiteraard blijven de servers van Netflix streamen naar de gebruikers toe, maar een sensationeel artikel zullen heel wat kranten niet uit de weg gaan.

Wat is eigenlijk dan het verschil met de gratis en waarschijnlijk illegale diensten zoals Popcorn Time? Wat is dan nog de reden om te betalen voor een dienst die eigenlijk al bestaat en die gratis te gebruiken is?

Gebruikers, of laat ik dit veralgemenen: “mensen”, zijn egoïsten. Gaan er wel genoeg mensen zijn die ook uploaden? De app van Netflix ombouwen om P2P sharing toe te laten zal wel handen vol geld kosten, dan zouden er uiteraard genoeg mensen gebruik van moeten maken om deze kosten te laten renderen. In het geval dat Netflix dan de gehele userbase via P2P laat werken, kan dit zeker heel wat gebruikers afschrikken.

Als we het dan toch hebben over de ontwikkelingskant van de zaak. Netflix is een dienst die op verschillende platformen werkt: een Android app hebben ze, maar het platform werkt ook op iOS, Windows, Mac OS X en al deze platformen hebben hun eigen eigenschappen en beperkingen. Het is moeilijk te geloven dat iemand die streamt via een Android smartphone ook zal willen uploaden – misschien om de doodsimpele reden dat deze persoon een limiet heeft op diens mobiele data abonnement en enkel zal willen downloaden en niet uploaden.

 

Author Bio

Thank you for your interest in my blog! On this miniblog, I write mostly short (technical) blog posts that might interest other people. Read more about me or feel free to contact me.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *