Er is heel wat keuze om uit te kiezen als je een nieuwe laptop of desktop computer wilt aankopen. Dus waarop moet je dan letten, als je een nieuw toestel wilt aanschaffen? Allereerst kan je natuurlijk afgaan op online reviews, maar je wilt natuurlijk ook zelf je huiswerk doen en goed op elk detail letten.
Het scherm van de computer
Laat ons starten met zowat het belangrijkste element van een computer: het scherm. Je zal er vele uren naar staren, dus je wilt een scherm dat groot genoeg is, scherp genoeg is en van hoge kwaliteit is.
Hierop moet je letten:
- De resolutie is best minstens 1920×1080. Je zal ook wel ‘Full HD’ te zien krijgen. Wil je een meer future proof aankoop doen, dan kies je best voor een 2k of 4k scherm.
- Type scherm: een IPS scherm (In-Plane Switching) geniet zeker de voorkeur. Dankzij IPS is de kijkhoek groter, alsook het contrast en betere kleurweergave.
- Schermdiagonaal: het schermdiagonaal wordt uitgedrukt in inch. Gebruik dus een online converter om dit om te rekenen in centimeter. Hoe groter het getal, hoe groter het scherm. Voor een laptop zal 13 tot 15 inch vaak te vinden zijn. Een 11 inch laptop is eerder klein, terwijl een 17 inch laptop een vrij groot scherm is voor een laptop. Kies hier wat het beste bij jouw vereisten hoort.
De batterij
Indien je voor een laptop kiest, zal de draagbaarheid waarschijnlijk erg belangrijk voor je zijn. Je wilt je laptop meenemen naar je school, een koffiebar, de bibliotheek, … En daar zul je niet altijd een stopcontact bij de hand hebben. Een goede batterij is dus erg belangrijk.
Lees dus goed hoe lang de batterij meegaat. Dit staat meestal vermeld in de beschrijving van de productspecificaties. Tip: als er 10 uur batterij wordt geadverteert, weet dan dat is meestal enkel wordt bereikt in ideale omstandigheden. Je kan dus maar beter 20-30 procent van dit getal aftrekken. Ook over de jaren heen zal de batterij het steeds minder lang volhouden. Hou hier dus rekening mee.

Processor (CPU & GPU)
De processor (of ook wel CPU genoemd) is het centrale hart van je computer. De processor zal de berekeningen maken die nodig zijn om je computer goed te laten werken. Vergelijk het een beetje met het IQ van eens mens: hoe hoger, hoe slimmer.
Over het algemeen zal je vaak een processor zien van het bedrijf Intel. Zij verdelen hun processors op in verschillende types: i3, i5, i7 en i9. Hier geldt dus: een i3 laptop is goed voor basistaken (e-mail, website bezoek, bureautaken), terwijl bijvoorbeeld een i7 reeds heel krachtig is en geschikter voor grafische programma’s, gaming of veel multi-tasking. Je kiest standaard voor een i5 processor, en laat je gebruik bepalen of je een trapje zakt (i3) of stijgt (i7). De i9 variant is niet courant en zal eerder voor prosumers nodig zijn.
Tip: ben je van plan om met grafische programma’s te werken (Adobe photoshop, Premiere, Lightroom of anderen), dan kies je best voor een bijkomende processor: een grafische processor. Deze processor ontlast de CPU van de grafische berekeningen, waardoor je hele computer beter overweg kan met deze grafische taken. Kan je nergens vinden of er een grafische processor in de computer zit? Als je ‘Intel HD graphics’ ziet staan, wilt het zeggen dat er geen aparte processor aanwezig is en de CPU de grafische taken op zich neemt.
Werkgeheugen (RAM)
Het RAM geheugen is een stukje geheugen waar je computer tijdelijke bestanden kan opslaan, of waar tijdelijk een aantal processen draaien. Bij RAM geheugen geldt op zich 1 regel: hoe meer, hoe beter. Dankzij het RAM geheugen kan je computer heel wat programma’s openen op hetzelfde moment.
Idealiter ga je hier voor minimaal 8GB werkgeheugen (of 8000MB). Uiteraard is 12GB of 16GB beter, zeker als je vele programma’s tergelijkertijd wilt open hebben staan, of als je met zware programa’s werkt.
Tip: kies je voor een snelle processor, dan kan je best niet besparen op RAM geheugen.
Harde schijf (SSD)
De harde schijf laat je toe om programma’s te installeren, of bestanden op te slaan. Je kiest altijd voor een SSD harde schijf, aangezien dit een harde schijf is die heel snel bestanden kan lezen en wegschrijven. Met een SSD zal je merken dat je computer erg snel opstart en afsluit, en je computer zal over het algemeen erg snel aanvoelen.
Vaak worden laptops en computers verkocht met een capaciteit die begint bij 128GB. Voor heel wat mensen is dit zeker voldoende. Wil je echter vele bestanden lokaal opslaan, of backups nemen, dan kies je best voor een harde schijf van 256GB of 512GB.
Tip: vaak is een upgrade van de SSD prijzig. Dankzij upgrades maken de verkopers van computers namelijk winst. Je kan dus ook kiezen om het instapmodel aan te kopen (128GB), en vervolgens een externe harde schijf aan te schaffen om je bestanden op te slaan. Bijkomend voordeel is dat je de externe harde schijf eenvoudig kan meenemen en aansluiten op een andere computer via USB.
Waar je nog op moet letten bij laptop aankoop
Er zijn natuurlijk nog vele zaken die je in rekening kan brengen wanneer je van plan bent een laptop of desktop aan te schaffen. Het hangt van jou af wat je precies nodig hebt, of welk snufje je misschien niet nodig hebt maar gewoon fijn vindt om het te hebben. Ik geef hieronder een lijst van zaken die ik zelf ook afcheck bij een computeraankoop; hopelijk kan het jou ook helpen om de juiste keuze te maken.
- Keyboard backlight: LED verlichting achter het toetsenbord, zodat ik ‘s avonds en ‘s nachts verder werken
- Het merk van de computer: persoonlijk vind ik Lenovo, Sony en Apple erg fijne computers. Merken evolueren echter, dus ‘het beste merk’ zal afhangen welke modellen ze momenteel verkopen.
- Aantal USB poorten: ik wil minstens 3 USB poorten. Let er op dat veel dunnere laptops vaak maar 1 of 2 USB poorten aan boord hebben.
- Laptop gewicht: in het geval van een laptop, kan het gewicht een belangrijke factor zijn voor jou. Neem je hem vaak mee, dan wil je waarschijnlijk geen laptop die meer dan 3 kilogram weegt bijvoorbeeld.
- Kwaliteit van de camera: gebruik je Skype, dan kies je best voor een camera van goede kwaliteit.
- Het design en kleur: het oogt wilt ook wat!
- Numeriek toetsenbord: de meeste grote laptops hebben dit aan boord, maar de kleinere modellen vaak niet.
- Touchscreen: wil je naast toetsenbord en muis ook graag je computer bedienen via touch, dan moet je er op letten dat de laptop dit ook ondersteunt.
- Een fingerprint reader: via je vinger je authenticeren kan een leuke extra zijn en wint tijd.
Hierbij nog even een aantal zoekopdrachten waarop gezocht kan worden:
- Laptop voor fotograaf
- Laptop student
- Laptop kiezen waarop letten
- Keuze gids laptop
- Welke laptop is goed
- Beste goedkope laptop
- Snelle laptop kiezen
- Tips laptop aankopen
- Vergelijker goedkope laptops
- Vergelijken van laptops
- Advies aankoop laptop
- Laptop promotie korting code coupon
Conclusie ‘beste laptop’
Heb je nu de vraag: ‘wat is de goedkoopste en beste laptop voor mij’? Dan hangt de vraag af wat jouw persoonlijke of beroepsmatige behoeften zijn. Gezien er maandelijks vele nieuwe laptops worden uitgebracht door fabrikanten, zal dit antwoord elke maand ook veranderen.
Ik wil je toch nog even een kort overzicht geven wat ongeveer een goede samenstelling is van een laptop of desktop computer in 3 types van gebruikers.
Standaard vereisten
Met ‘standaard’ bedoel ik wat 80% van de gebruikers nodig hebben: een degelijke computer die voldoende snel opstart, en die goed overweg kan met populaire office applicaties. Voorbeelden:
- Student: PowerPoint presentaties maken
- Gedeelde computer thuis: e-mail controleren
- Blogger: Blog artikelen schrijven online
- Kinderen: eenvoudige web spelletjes spelen
- Tieners: social media controleren
Voorbeeld configuratie:
- CPU: i3 of i5 Intel CPU
- RAM: 4GB geheugen kan, maar je kiest best voor 8GB geheugen
- Harde schijf: 128GB of 256GB, eventueel met extra portable harde schijf via USB
- Grafische kaart: geen aparte grafische kaart
- Prijs: onder de 750 euro
Hoge computer eisen
Wil je gamen of standaard grafisch werk creeren (Photoshop), dan zal de standaard configuratie niet voldoende zijn. Voorbeelden van gebruiken:
- Gamer: spelletjes installeren en spelen
- Grafische ontwerpen: standaard grafisch ontwerp (kleine projecten)
- Multi-tasker: verschillende programma’s open laten staan
- Future proof: computer lange tijd willen behouden
- Foto’s: laptops voor fotobewerking
Voorbeeld configuratie:
- CPU: minstens i5, eventueel i7
- RAM: bij voorkeur 12GB of 16GB, eventueel 32GB (laptop promotie)
- Harde schijf: 256GB of 512GB, eventueel 1TB
- Grafische kaart: eventueel een aparte grafische kaart
- Prijs: vanaf 750 euro, eerder richting 1250 euro
Merk op dat het kiezen van een grafische kaart de prijs de hoogte in kan duwen.
Zeer hoge computer eisen
Ben je professioneel of semi-professioneel bezig met je computer, of je wilt zeer zware taken verrichten op je computer? Dan wil je kiezen voor het beste wat de computerfabrikanten te bieden hebben. Voorbeelden:
- Gamer: spelletjes in hoogste kwaliteit
- Grafische ontwerper: professionele ontwerpen, grote projecten van hoge kwaliteit zoals videos
Voorbeeld configuratie:
- CPU: i7 of i9
- RAM: 32GB of 64GB
- Harde schijf: 1TB of 2TB SSD
- Grafische kaart: aparte sterke grafische kaart
- Prijs: vanaf 1500 euro, eerder richting 2000 euro en meer