Douanekosten berekenen

Deze tool laat je toe om de extra kosten te berekenen die de Belgische douane aanrekent voor zendingen afkomstig buiten de Europese Unie. Voornamelijk wanneer een bestelling wordt geplaatst op een online webshop in China of Amerika, is het niet duidelijk hoeveel inklaringskosten en invoerrechten er betaald moeten worden op het pakketje. Merk op dat pakketjes die afkomstig zijn binnen de EU vrijgesteld zijn van extra belastingen (zowel inklaringskosten als invoerrechten of invoerkosten). Deze tool geeft slechts een geschatte kost aan.

Vanaf 1 juli 2021 zijn er altijd kosten voor het ontvangen van niet-EU pakjes. Vul onderstaand formulier in en de tool geeft je een goed beeld alle te betalen kosten.(in euro)

(in euro)

Waarom moet ik douanekosten betalen?

Pakketjes die van buiten de Europese Unie komen (zoals een zending van AliExpress uit China), zullen langs de Belgische douane passeren. Online shoppen ('e-commerce') in het buitenland is populair, maar het is dus extra opletten wanneer je in een buitenlandse webshop besteld die pakketjes verstuurt vanuit een land buiten de Europese Unie. Is dat het geval, dan betaal je mogelijk de douaneformaliteiten, invoerrechten en BTW op je aankoopbedrag van de gekochte goederen. Jawel, al deze kosten kunnen groter zijn dan de totale waarde van de gekochte goederen in sommige gevallen.

Als koper ('buyer') ben je verantwoordelijk om de kosten te dragen van de douane voor jouw aankoop. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal de verkoper ('seller') voorstellen om deze kosten op zich te nemen. De reden hiervoor is om diens verkopen te steunen, maar in sommige gevallen zal de verkoper deze belofte niet inlossen - oppassen dus met dergelijke beloften. In het beste geval zal je toch sowieso eerst zelf de kosten moeten ophoesten, waarna de verkoper je terug zal betalen - wat ook mogelijk in de vorm van een aankoopbon / tegoedbon is.

Douanekosten (douaneformaliteiten, invoerrechten, BTW) worden door de meerderheid van de landen gevraagd voor het ontvangen internationale zendingen. In een gegblobaliseerde wereld is dit een vorm van extra inkomst voor de overheden, maar het is evenzeer een manier om internationele concurentie te beïnvloeden.

Mijn pakket zit momenteel bij de douane. Wat gebeurt er nu met mijn pakket en waaarom duurt het zo lang?

De meerderheid van de internationele zendingen laten toe om je pakket te volgen via een tracking code. Indien de tracking website aanduidt dat je pakket bij de douane zit, dan is dit niet altijd een reden tot paniek. De 'douane' is vaak een algemene term om te zeggen dat deze wordt ingeklaard in ons land. Gezien de volumes van het aantal pakketjes kan deze status op de tracking pagina meerdere dagen tot zelfs weken ongewijzigd blijven. Of, een andere reden is dat de tracking website of provider niet vaak een update krijgt en in werkelijkheid is het pakket dan alsnog reeds langs de douane gepasseerd.

Bij elke zending hoort in feite een douaneverklaring te zitten, zoals: beschrijving van de goederen, land van herkomst, kostprijs (waarden van de goederen) en eventueel belangrijke opmerkingen (zoals: het pakket bevat batterijen). Op basis hiervan kan de douane het pakket beoordelen: het pakket mag worden afgelerd bij de ontvanger, of er is een actie vereist. Wat de douane doet met een pakket kan uiteenlopend zijn: bij een ontbrekende waarde verklaring (of bij twijfel) kan de douane bijvoorbeeld het pakket isoleren en eerst bijkomende info vragen aan de ontvanger (dit gebeurt typisch via een briefwisseling naar het adres van de ontvanger). Of, het pakket wordt gecontroleerd op drugs of gevaarlijke stoffen. Dit kan via een tostel gebeuren die het pakket ongeopend laat maar die wel letterlijk inkijk geeft in de goederen die omvat zitten in de zak/doos/verpakking. Een ander voorbeeld van een actie is dat de douane het pakket opent voor controle - dit kan een aanleiding hebben of eerder een steekproef zijn.

Over deze tool

Via deze tool krijg je een goed beeld van de extra kosten die er komen kijken bij een internationale verzending. Gebruik deze tool slechts als indicatie, deze tool geeft geen zekerheid noch garantie over de exacte bijkomende kosten die zullen aangerekend worden.

Meer over deze tool

Track een pakket

Volg een pakket online. Klik op 'meer' voor de verschillende courierdiensten en geef je tracking code in op hun website.

Track een pakket

Over de auteur

Thomas is een student Toegepaste Informatica en raakte niet goed wijs uit de bijkomende kosten die de douane aanrekent op internationale verzendingen. Deze tool geeft een schatting wat de extra kosten zijn voor pakketjes die internationaal worden verstuurd naar België.

Meer over Thomas